Mali müşavir işletmelerde mali konularda ileri seviye bilgiye sahip kişilere verilen unvandır. Müşavir, yapılan iş alanındaki konulara ileri derecede vakıf olmak demektir. Mali müşavirler, şirketlerin finansal işlerini takip eden ve bu konuda danışılan kişilerdir. İşletmelerde, sermaye, borç ve varlıkların yönetimi ile ilgili işler yaparlar.
Yapacakları işler ve sorumlulukları kanunla belirlenmiştir. İş piyasasında, serbest mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik hizmetleri sunan kişiler bulunuyor. Mali müşavirlerde iş deneyimleri ve meslekte geçirdikleri sürelere göre farklı derecelere sahip olabiliyor.
Mali Müşavir Nedir?
Özel ve kamu kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişiliklerin hesap bilgilerini düzenleyen, borç, varlık, sermaye girişlerini yapan ve analiz eden kişilere verilen unvandır. Mali müşavirler, özel şirketlerde finansal danışmanlık yapan ve hesap işlerini takip eden profesyonel kişilerdir. Şirketler bünyesinde ya da özel bürolarında hizmet sunarlar.
İş tanımı ve görevleri ile ilgili açıklamalar, mali müşavirlerin görev ve sorumlulukları ile yapılır. İşletmelerin vergi beyannamelerini, bütçe planlamalarını, muhasebe işlemlerini ve finansal konulardaki tüm işlemleri yaparlar. Mali müşavirler, iktisat, işletme ya da maliye bölümü mezunlarıdır ve sınavlarda yeterliliklerini göstererek bu unvanı alırlar.
Mali müşavir Ne İş Yapar?
Mali müşavirlerin iş tanımlarının temelinde muhasebe işlemleri yer alır. Yapacakları tüm işlemler 3568 sayılı kanun ile belirlenmiştir.
Özel bürolarda ya da işletmelerin muhasebe departmanlarında yaptıkları işler şunlardır:
- Muhasebe işlemleri ile ilgili defterleri tutmak,
- Vergi beyannamelerini düzenlemek,
- İşletmelerin muhasebe sistemlerini kurmak,
- Muhasebe işleri ile ilgili danışmanlık hizmeti vermek,
- Muhasebe evraklarını incelemek, denetlemek, analizler yapmak ve rapor düzenlemek,
Mali müşavirlerin yapacakları işler, işletmelerin büyüklüklerine, ticari faaliyetlerine ve sektör yapılarına göre değişebiliyor. Genel olarak finansal kayıtların tutulması, düzenlenmesi ve beyannamelerin hazırlanması olarak sıralanabiliyor.
Finansal konularda uzman kişiler oldukları için işletmelerin muhasebe işlemlerini düzenlerken aynı zamanda danışmanlık hizmetleri de verirler. Özel işletmeler ve danışmanlık şirketlerinde çalışırlar.
Mali Müşavir Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Her meslek dalı için özel yönetmelikler hazırlanmıştır. Mali müşavirlik için de hazırlanan yönetmelik yapılacak işleri ve mesleği yapacak kişilerin sahip olması gereken özellikleri belirliyor.
Finansal işleri yürütecek olan kişilerde olması gereken özellikler şunlardır:
- Güvenilir ve tarafsız olmak,
- Dürüst olmak,
- Sır saklamak ve gizliliğe önem vermek,
- Disiplinli olmak,
- Matematiksel düşünme kabiliyetine sahip olmak,
- Finansal kararlar verebilmek ve sonuçlarını öngörebilmek,
- Planlı olmak ve çalışma programları hazırlayabilme,
- Ekip çalışmalarına yatkın olmak,
Mali müşavirlik hizmetleri sunacak olan kişiler bu özelliklere sahip olduklarında, işletmelerin finansal işlemlerini kurallarına uygun daha kolay yönetecektir. Güvenilir olmak aranan en önemli özelliklerden birisidir.
Mali Müşavirin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?
Finansal konular, her sektörde ve her firmada dikkat edilmesi gereken en önemli işlerdir. Mali müşavirler görev ve sorumluluklarını bilerek iş yaptıklarında, firmaların gelişmesine katkı sunacaktır.
Mali danışmanlık yapmak ve hesap yönetimi işlerini yürütmekle görevli olan mali müşavirlerin görev ve sorumlulukları için şunlar söylenebilir:
- Finansal konularla ilgili mevzuat değişikliklerini takip etmek,
- İşletmelerin muhasebe kayıt defterlerini tutmak,
- Vergi planlamalarını yapmak ve hazırlamak,
- Gelir gider hesaplarını kontrol etmek,
- Çalışanların bordrolarını düzenlemek ve yönetmek,
- Mali analizler yapmak ve tutarsızlıkları düzeltmek,
- Hesap bilgilerini toplamak,
- Finansal tabloları hazırlamak ve rapor sunmak,
- İş planlaması ve hesap analizleri yapmak,
- Mali kayıtları yasalara göre tutmak,
- Finansal bilgilerin gizliliğini sağlamak,
- İşletme için takipler yaparak finansal güvenliği sağlamak,
Mali müşavirler tüm görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeye ve işletmelerin mali konudan herhangi bir yasal sorun yaşamamasını sağlamaya çalışırlar.
Mali Müşavir Çalışma Koşulları Nelerdir?
Mali müşavirler, danışmanlık firmaları ya da özel şirketlerde çalışırlar. Serbest mali müşavirlik yapanlar, kendi ofislerinde müşteri işletmelere hizmet sunar. Mali müşavirlerin çalışma koşulları için düzenli çalışma saatleri ya da büro çalışması ile serbest çalışma yöntemleri söylenebilir.
Hizmet sunulan işletmelerin taleplerine göre esnek çalışma saatlerini kullanabiliyorlar. Ofis ortamı çalışma ile hizmet sunarlar ve bilgisayar sistemleri üzerinden muhasebe kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlarlar.