Sağlık kuruluşları, klinikler ve evlerde hasta bakımı yapacak hemşire olmak isteyen kişilerin gerekli eğitimleri almış olmaları gerekir. Bu sayede meslek unvanını kazanarak iş bulup çalışabilirler. Hemşire olmak isteyen kişiler için kullanılabilecek 3 yol vardır. Bunlardan ilki üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren lisans bölümlerinde hemşirelik alanında eğitim almış olmaktır. İkincisi ise üniversiteler bağlı olan meslek yüksek okullarında 2 yıllık hemşirelik ön lisans eğitimi almaktır. Son yöntem ise Sağlık Meslek Lisesi mezunu olmaktır. Ancak lise mezunlarının yardımcı hemşirelik unvanına sahip olarak çalışabileceklerini bilmeleri gerekir. Hemşirelik üzerine eğitim alan kişiler isterlerse özel hastanelerinde isterlerse de kamu hastanelerinde çalışabilirler. Kamu bünyesinde çalışmak istediklerinde ise KPSS’ye girmeleri ve atamaları takip etmeleri gerekir. Özel sağlık kuruluşlarında çalışmak isteyenlerin ise yayınlanan ilanları takip etmeleri yeterlidir.
Hemşirelik günümüzde en çok tercih edilen meslek grupları arasında yer alır. Gerekli eğitimi alan kişilerin hemşire olarak çalışmaları durumunda alacakları maaşları merak etmeleri mümkündür. Hemşirelerin alacakları maaşlarda mesleki deneyim, çalışılan sağlık kuruluşu ve mezuniyet seviyelerine göre değişir. Bunun dışında çalıştıkları sağlık kuruluşunun kamu veya özel olması maaş farklılıklarının görülmesine neden olur. Hemşirelerin 2024 yılı itibariyle aldıkları maaşlar ortalama 13400-30000 TL arasındadır. Ayrıca maaşların nöbet ve döner sermaye eklemelerinin yapılması da mümkündür. Özellikle sağlık kuruluşuna yeni alınmaları durumunda düşük maaşla başlarken zaman içerisinde kıdem kazanmaları ile maaşlarında yükseliş görülür.
Sağlık sektöründe çalışan kişiler arasında hemşire önemli bir yer tutar. Her sağlık kuruluşunda görevli olabilecekleri için iş imkanı fazla olan meslek grupları arasında hemşirelik gelir. Bu nedenle meslek ve iş arayışında olan kişiler hemşirelikle ilgili konulara merak ederler.
Sağlık kuruluşu, okul, özel klinik ve evde çalışarak hastaların tedavi edilmesine ve bakımına katkı sağlayan sağlık personellerine hemşire denir. Hastaların iyileşmesi için gerekli olan tüm işleri yapan meslek gruplarıdır.
Hemşirelerin yaptıkları iş çalıştığı sağlık kuruluşuna ve bölüme bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak hastaların tedavisinin uygulanmasını kolaylaştırmak, tedavi takibi yapmak ve hastanın gerekli bakım işlerini yerine getirmektir.
Hemşirelerin yaptıkları işlerin arasında hastaları yapılacak görüntüleme ve tetkikler için hazırlamak yer alır. Bu sayede doktorlar ve diğer sağlık personellerinin çalışmasını kolaylaştırırlar. Ayrıca hastanın sağlık durumunun hızlı şekilde anlaşılması ve gerekli işlemlerin yapılması adına çalışırlar.
İnsanların sağlıklarına kavuşması için doktorlar ve diğer personelle paylaşım içerisinde olan hemşirelerin mesleği yapabilmeleri için çeşitli özelliklere sahip olmaları gerekir. Bu özelliklere sahip olmaları sayesinde mesleklerini kolaylıkla ve yıllarca yapmaları mümkün olur.
Hemşire mesleğinde olması gereken özellikler şunlardır;
Bunların dışında hemşire olmak için gerekli eğitimi almış olmalı ve bu mesleği isteyerek yapıyor olmalıdır. Böylelikle hem kazanç sağlayacağı mesleği olur hem de hastaların iyileşmesine katkı sağlar.
Sağlık kuruluşları ve evlerde hastaların bakımı üzerine çalışan hemşirelerin yerine getirmeleri gereken çok sayıda görev ve sorumluluk vardır. Bu görevler yapılan sözleşmeler ve işe alım anlarında adaylara bildirilir. Böylelikle çalışma süresince bu görevleri yerine getirmeleri beklenir.
Hemşire görev ve sorumlulukları şunlardan oluşur;
Bunun dışında hemşirelerin başhemşire ve amirlerinin kendisine verdiği tüm görev ve sorumlulukları yerine getirme zorunluluğu vardır. Özellikle görevlerini zamanında yerine getirmeleri önemlidir. Böylelikle sağlık işleyişi aksamadan yerine getirilir.
Hemşirelik mesleğini yerine getirecek kişilerin çalışma koşulları çalıştığı şehir, sağlık kuruluşu ve bölüme bağlıdır. Genel olarak hastane-klinik ortamında çalışan hemşirelerin çalışma saatleri minimum 8 saattir.
Ancak nöbetler ve vardiyalar sayesinde çalışma saatinin 12 veya 16 saate kadar çıktığı görülür. Sağlık kuruluşunun yoğun olduğu dönemlerde 24 saat aralıksız çalışma yapan hemşireler vardır. Bu durumda ek mesai ücreti alırlar. Hemşirelerin 8 saat çalıştıkları durumlarda 3 vardiyaya tabi tutulmaları mümkündür.
Bu durumda 08.00-16.00, 16.00-00.00 ile 00.00-08.00 saatlerinde çalışırlar. Hemşireler evde bakım hizmeti üzerine çalışma yapıyorlarsa genellikle 7/24 çalışırlar. Bazı durumlarda haftanın 6 günü çalışarak 1 gün tatil yaptıkları görülür.
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.