Kariyer durumunda ilerleme kaydetmek için yapılan mülakatlardan başarılı olmak oldukça önemlidir. Sözlü ya da yazılı olarak yapılabilen bu mülakatlarda karşı karşıya kalınabilecek olan suallere daha önceden hazırlık yapılması bireye avantaj sağlar.
Suallere verilen cevaplar işe alınma durumunu doğrudan etkiler. Bu nedenle iş görüşmesi evvelinde yapılan hazırlık süresi, mülakat sırasında verilecek olan yanıtların niteliğini de zenginleştirir. Resepsiyonist mülakat görüşmeleri çoğunlukla yüz yüze yapılır. Fakat bazı işletmeler yazılı olarak da mülakat yapabilir.
Resepsiyonistlik mülakatlarında adaylara sorulacak olan sorular işin niteliğine göre farklılık gösterir. Bu nedenle öncelikle olarak resepsiyonistlik mesleğini devam ettirebilecek firma ve yer hakkında yeterli derecede bilgi sahibi olunması gerekir.
Resepsiyonistlik iş görüşmesi gerçekleşirken sahip olunan yetenekleri karşı tarafa doğru bir şekilde aktarabilmek oldukça önemlidir. Bu nedenle konuya hakim olmanın beraberinde konuşma şekli ve kendini doğru bir şekilde ifade edebilme yeteneği de ön plana çıkar. Bu hususlara özen göstererek başarılı bir mülakat süreci geçirebilir, resepsiyonist olarak farklı firmalarda çalışmaya başlanabilir.
Resepsiyonist iş görüşmelerinde sorulan sualler işe girmek isteyen bireyler için oldukça önemlidir. Alakalı sorular, işin boyutu, nerede uygulanacağı gibi konulara göre farklı biçimlerde şekillenebilir.
Bu doğrultuda resepsiyonist mülakat sualleri içinde adaya yöneltilen sorular genel olarak şu şekilde yer alır;
Resepsiyonist pozisyonuna başvuru yapılabilmesi için gerekli olan eğitim düzeyine sahip olup ya da olunmadığının, işveren tarafından adaya yönetilmiş olan sorular belirler. Adayın daha önce almış olduğu eğitimden bahsetmesi istenir. Göreve başvurabilecek olan kişilerin en az lise diplomasına sahip olmaları beklenir.
Lise ve üniversite mezunu adayların, alakalı mezuniyetlerden bahsederek sorulan tüm sorulara cevap vermeleri gerekir. Yine turizm meslek lisesinden mezun olanlar da bu iş kolunda aktif olarak rol alabilir. Tüm bunların beraberinde üniversitelerin turizm ve özel işletmeciliği bölümünde mezun olan adaylar da resepsiyonistlik mülakatında değerlendirilen ve öne çıkan bireylerdir.
Aynı zamanda mezun olunan kulların beraberinde alakalı pozisyona dair farklı kurslara ve sertifika programlarına katılmış olan bireyler, mülakatı gerçekleştiren kişilere sertifikalarını iletmeleri gerekir. Bu şekilde yapılan iş görüşmesinde adayı ön plana çıkaracak yönlerini ağırlık verilir.
Resepsiyonist olmak isteyen adaya yeterli kabiliyetlere sahip olup olmadığının sorusu yönetilir. Bu soru akabinde adayın sözleri değerlendirilir. Bu meslek kolunu yapmak isteyenlerin belli başlı nitelikler taşıması beklenir.
Sorumluluk sahibi olması ve disiplinli bir çalışma devam ettirebilmesi, resepsiyonist adaylarının taşıması gereken özellikleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu mesleği yapacak olan bireyler, müşterilerin devamlı olarak değişen taleplerine karşı hızlı, anlık ve çözüme yönelik yanıtlar verebilme konusunda da yetenekli olması beklenir.
Diğer yandan resepsiyonist olmak isteyen adayların takım çalışmasına uygun olması da gerekir. Resepsiyonist olmak için gerekli olan nitelikleri iyi kavrayarak, adayın kişilik özellikleri üzerinden bu soru yanıtlanır.
Resepsiyonist iş görüşmesinde sorulacak olan sorular, genel anlamı ile görüşmenin olumlu sonuçlanması isteyen adayı, tanımak ve onun kabiliyetleri hakkında fikir sahibi olmak bakımından önem arz eder. İş mülakatında iyi bir izlenim verilebilmesi için yapılması gerekenlerden bir tanesi görüşmede çıkabilecek olan sorulara adayın hazır olmasıdır.
İş görüşmesine hazırlıklı gelen aday karşı taraf için de olumlu bir izlenim oluşturur. Mülakat sırasında yöneltilen sorulara net ve hızlı yanıtlar verilmesi alakalı pozisyonda adayın, çalışmaya istekli olduğunu gösterir. Bu durum yapılan iş görüşmesinin seyrini olumlu yönde etkiler. Resepsiyonist iş görüşmesi soruları, yetenek ve bilgi sorgulamaya yönelik sorulur.
Diğer yönden sorular karşısında adayın verdiği tepkiler ölçülür. Bu sebeple mülakat soruları yanıtlanırken beden diline oldukça önem verilmesi gerekir. Aynı zamanda jest ve mimikler ile verilen yanıtların desteklenmesi de olumlu bir izlenimdir. Resepsiyonistlik mülakat esnasında tüm bu hususlara dikkat edilerek süreci aday, iyi bir şekilde yönetebilir. Aynı zamanda karşı tarafa güven verici bir etki bırakılmış olur.
Resepsiyonist iş mülakatında sorulan sorular adayı her şekilde tanımaya yönelik olarak yöneltilir. Kariyer hedeflerinden bahseden adaylar firmanın vizyonu ile kendi amaçlarını birleştiren bir anlatım yapması uygun olur.
Özellikle kariyerini gelecekte resepsiyonist olarak yürütmek isteyen adaylar mülakat esnasında seçmiş olduğu pozisyonu nasıl geliştireceğini detaylı olarak bahsedebilir. Aynı zamanda disiplin ve sorumluluk sahibi bir birey olduğunun altını çizerek firmaya katabileceği değerlere de sorulan sorular aracılığı ile cevap vermek mümkün olur.
Herhangi bir yerde resepsiyonist olarak işe başlamak için her bir eğitim zorunluluğu var mı merak edilir. Resepsiyonist maaşları ne kadar ve nasıl iş şartları var gibi farklı sorular iş arayan bireylerin merak ettikleri sorular arasında yer alıyor.
Resepsiyonist maaş bakımından diğer meslekler ile hemen hemen aynı statüde yer alır. Resepsiyonist maaşları ne kadar olduğuna bakılacak olursa ilk başlarda az olan meblağ ilerleyen zamanlarda arttığı görülür. Resepsiyonist maaşları genellikle kurumların prestijine bağlı olup, bireyde aranılan özellikler de değişiklik gösterebilir.
Resepsiyonist olmak için genel olarak çok sert aranan koşullar yer almaz. Eğitim alınması adına herhangi bir sorumluluk olmayıp resepsiyonist olmak için temel bilgisayar kullanma yeteneğinin olması yeterlidir.
Resepsiyonist olarak çalışmakta olan bireyler misafirlerin karşılanmasından sorumlu olarak görev alırlar. Bu sebeple görünümlerine de dikkat etmeleri ve nazik davranmaları oldukça önemlidir.
Resepsiyonistlerin çalışma koşulları farklı gösterir. Çünkü farklı kurumlarda çalışabilme imkanları vardır. Farklı kurumlarda görev alabilme imkanları olup maaş itibarıyla de farklı meblağlarda ödeme yapılır.
Çeşitli konaklama yerlerinde çalışan resepsiyonist maaşları ne kadar olduğuna bakılacak olursa deneyim kazanıldığı takdirde yüksek rakamlar olduğu ifade edilir. Genel olarak yurtlar en çok resepsiyonist çalışma alanları olarak karşımıza çıkar.
Bunlardan bir tanesi de otellerdir. Oteller resepsiyonist dendiğinde ilk akla gelen çalışma alanlarıdır. Misafirhanelerde resepsiyonistlere ihtiyaç duyulan yerlerdir. Turizm merkezlerinde resepsiyonistlik için çalışma alanları arasında yer alır.
Yabancı uyruklu misafirler ağırlamakta olan otellerde resepsiyonist için yeteri kadar dil bilmesi gerektiği değişiklik gösterebilir. Böyle bir durumda resepsiyonistin maaşı daha farklı ne olur.
Aynı zamanda yabancı uyruklu ve Türk müşterilerin taleplerini anlayarak yardımcı olabilecek yetkinliğe sahip olması da gerekir. Resepsiyonist maaş için oldukça dalgalanma olan mesleklerden bir tanesidir. Çünkü çok farklı kurumlarda iş yapma imkanı mevcuttur.
Kayseri/ Kocasinan
Konya/ Karatay
İstanbul Avrupa/ Sultangazi
İzmir/ Buca
Ankara/ Çankaya
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.