Kamu ve özel alanların güvenliğini sağlayan ve bu alanlardaki insanları koruma görevi bulunan kişilere güvenlik görevlisi denir. Özel sektör ve kamuda çalışabilen bu kişilerin işe alım süreçlerinde mülakat önemli yere sahiptir.
Adayların iş yerinde güvenlik görevlisi olarak çalışma yeterliliğine sahip olup olmadığını anlamak için yapılan mülakatlarda pek çok soru sorulur. Bu soruların doğru şekilde cevaplandırılması ile güvenlik görevlisi seçimi yapılır.
Güvenlik görevlisi mülakatı ve mülakatta sorulan sorular şunlardır;
Güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyen kişilerin mutlaka mülakata girmeleri gerekir. Mülakat işverenler tarafından görevlendirilen personeller aracılığıyla yapılır. Mülakatın yeri ve zamanı işveren tarafından belirlenir.
Adaylar mülakat tarihinde belirlenen yerde bulunarak katılım sağlarlar. Güvenlik görevlisi mülakatı sözlü olarak gerçekleşir. Mülakatta sorulan soruların doğru cevaplanmasına bağlı olarak da uygun elemanın seçilmesi sağlanır.
Güvenlik görevlisi mülakatında adayların sorulan soruları sözlü olarak cevaplandırması istenir. Sorular firmaların çalışma politikalarına ve adaylarda aradıkları özelliklere göre değişir. Ancak mülakattaki soruların pek çoğu birbiriyle benzerlik gösterir.
Güvenlik görevlisi mülakatında karşılaşılabilecek sorulardan bazıları şunlardır;
Bu sorulara birden fazla adayın doğru cevap vermesi mümkündür. Bu aşamada soruyu cevaplandıran adayın tepkileri, sahip olduğu nitelikler ve fiziksel özellikleri etkili olur. Ancak mülakatta asıl konu soruların doğru ve net şekilde cevaplandırılmasıdır.
Kamu sektörü yüzlerce güvenlik görevlisini barındırır. Personel eksikliğini gidermek içinse açıktan veya merkezi atama yoluyla ilanlar yayınlanır. Bu ilanlara başvuran adaylar ise uygun olmaları durumunda mülakata çağırılır.
Kamu güvenlik görevlisi mülakatlarında karşılaşılabilecek sorulardan bazıları şunlardır;
Kpss, eğitim ve belge şartlarına ek olarak mülakata girerek bu ve benzeri soruları cevaplayan kişiler güvenlik görevlisi olarak kamuda çalışmaya başlarlar. Okullar, bakanlıklar, hastaneler ve diğer kamu kuruluşları adayların çalışabilecekleri başlıca yerleri oluşturur.
Özel güvenlik görevlileri firmalarda ve kamuya açık alanlarda asayişten sorumlu kişilerdir. Giriş çıkışı kontrol ederler ve yaşanan asayiş sorunlarıyla ilgilenirler. Bu kişilerin işe alınma aşamasında ise mülakat yapılır.
Mülakatın olumlu olarak geçmesi durumunda da işe alınarak çalışmaya başlarlar. Özel güvenlik görevlisi mülakatında işin neden istendiği, işe uygunluk, görev tanımı ve firma tarafından seçilen sorular sorulur.
Yapılan mülakat sonunda adayın işe alımını ise toplam soru sayısına göre doğru cevaplanan sorular incelenir. Soru sayısı fazla olan ve iş için uygun bulunan aday seçilir.
Silahlı güvenlik görevlileri gerekli durumlarda silahla müdahale hakkına sahip olan personellerdir. Görevlerinde silah kullanmak için gerekli eğitime ve belgeye sahiptirler. Silahlı güvenlik görevlisine ihtiyaç duyan bankalar, firmalar, barajlar ve kamu alanlarında çalışırlar.
Bu kişilerin işe alınması içinse mülakattan geçmeleri gerekir. Silahlı güvenlik görevlisi mülakatlarında karşılaşılan sorulardan bazıları ise şunlardır; Kariyer hedefiniz, maaş beklentiniz, geçmiş iş deneyimleriniz, işe neden alınmalısınız, görevleriniz ve olay sırasında nasıl müdahale edersiniz gibi sorulardır.
Silahsız güvenlik görevlileri silah kullanma yetkisi bulunmayan görevlilere verilen isimdir. Bu kişiler olay anında copla veya sözlü müdahale edebilirler. Böylelikle asayişin ve güvenliğin sağlanmasını kolaylaştırırlar.
Günümüzde silahsız güvenlik görevlisine ihtiyaç duyan çok sayıda firma vardır. Bu firmalar yaptıkları mülakatlarla şirketleri için en uygun adayı belirlerler. Mülakatlarda kişinin işe uygunluğu, deneyimi, eğitimi ve firma politikalarına uygunluğunu anlamalarını sağlayacak soruları sorarlar. Bunun dışında güncel konulara ve genel kültür konularına yer verirler.
Diyanet Başkanlığı güvenlik görevlisine ihtiyaç duyan kamu kurumlarından birisidir. Bu kurum kpss ve mezuniyet kriterlerine ek olarak mülakat yapar. Bu mülakatlarda ise adayın diğer adaylardan öne çıkmasını sağlayacak sorular sorar.
Diyanet mülakatlarında karşılaşılan sorulardan birkaçı şöyledir;
Diyanet mülakatlarında 60-70 puan üzerinde puan alan kişilerin seçildiği görülür. Bu puanı aşan kişiler ise başarı sıralamasına göre görevlendirilir.
İBB güvenlik görevlisine ihtiyaç duyan kurumlardan birisidir. Bu kurum yaptığı mülakatla bünyesine silahlı ve silahsız güvenlik görevlilerini alır.
İBB mülakatında karşılaşılabilecek sorulardan bazıları şunlardır;
Bu soruların her mülakatta tercih edilecek sorular olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak sorular genellikle benzerlik gösterir. Bu nedenle adayların nasıl sorularla karşılaşabileceklerini öğrenmelerine yardımcı olur.
Güvenlik görevlileri için sorulan mülakat sorularının bir kısmı standart olurken bir kısmı güncel konuları içerir. Bu nedenle mülakata girecek kişilerin mutlaka önceden sorular hakkında araştırma yapmaları gerekir.
Böylelikle beklenmeyen bir soru nedeniyle mülakattan elenmekten kurtulurlar. Güvenlik görevlileri için yapılan mülakatlarda karşılaşılabilecek güncel soruların konulardan bazıları şunlardır; ülke gündemi, dünya gündemi, siyaset, ekonomi, sanat ve tarih konuları vardır.
Kamu ve özel sektör güvenlik görevlilerinin belirlenmesi için yapılan mülakatlarda sorulara doğru cevap vermenin dışında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunların başında diksiyona dikkat etmek ilk sırada bulunur. Düzgün diksiyon bu iş için önemlidir ve sorulara cevap verirken diksiyon sorunu olmamalıdır.
Mülakat esnasında adaylar güler yüzlü olmalı ve soruları cevaplarken sıkıntılı görünmemelidir. Bunun dışında giyime özen göstermelidir. Sorulan sorulara kısa ve doğru cevaplar verilmelidir. Uzun cevaplar mülakatı yapan görevlilerin sıkılmasına ve konudan uzaklaşmasına neden olabilir. Son olarak da mülakata mutlaka verilen saatte gidilmeli ve geç kalınmamalıdır.
İş yerlerinde güvenlik görevlisi olarak çalışmayı isteyen kişilerin mülakatlara katılırken giyimlerine özen göstermeleri gerekir. İlk olarak ütülü ve temiz kıyafetler giyilmelidir. Bunun dışında renk tercihinin koyu renklerden yana olmasına dikkat edilmelidir.
Salaş görünümden uzak durulmalıdır. Mülakat için spor ayakkabı giymekten kaçınılmalıdır. Bunun dışında saç ve sakal görünümünün temiz olmasına özen gösterilmelidir.
Güvenlik görevlilerinin belirlenmesini sağlayan mülakat süresi ortalama 30-45 dakika arasında değişir. Soru sayısı ve sorulara verilen cevaplara bağlı olarak sürede değişiklikler olması mümkündür.
İstanbul Avrupa/ Bakırköy
Bursa/ Nilüfer
Ankara/ Etimesgut
İstanbul Anadolu/ Maltepe
İzmir/ Buca
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.