Eleman Online

Personelin İşletmeye Olan Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Personelin İşletmeye Olan Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Hemen Paylaş,

Her çalışanın çalıştığı şirket için belirli maliyetleri vardır. Maliyet, iş karşılığında personele ödenen maaş ve her türlü masrafa göre belirlenir. İşletme giderlerine ücretler ve vergiler dahildir. Şirketin aylık maliyetleri hesaplanırken kişisel maliyetlerin de dikkate alınması gerekir.

Çalışan Maliyetleri Nasıl Hesaplanır?

İşgücü maliyeti hesaplanırken ilk dikkate alınması gereken şey ücretlerdir. Ödeme; Saatlik ücret üzerinden aylık olarak hesaplanır. İşverenin, çalışanların maaşına ek olarak hastalık ve emeklilik maaşı ödeme yükümlülüğü de bulunuyor.

Kişisel harcamalarınızı hesaplarken bu sorumlulukları göz önünde bulundurmalısınız. Vergi yükümlülüğü, istihdam giderlerinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken faktörlerden biridir. Şirket yükümlülüklerini yerine getirmek için farklı miktarlarda vergi ödemek zorundadır.

Ödemelerin bir kısmı çalışanların maaşlarına dayanıyor. Yoğunlaştırılmış; İşgücü maliyetleri SGK ve ücretler dışındaki vergileri belirliyor. Ücretler ve vergiler genellikle 30 günlük dönemler halinde hesaplanır. Söz konusu maliyetlerin aylık hesaplamalara eklenmesi faydalı olacaktır.

Brüt Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

İşverenin, personelin sosyal güvenliğini sağlamak yasal yükümlülüğüdür. Yükümlülüğün yerine getirilmesi için personelin maaşına ilave ücretler eklenir. İşveren, çalışana yaptığı iş karşılığında maaş ödemesinin yanı sıra, işveren ona sigorta primi de ödüyor.

Hesaplanan tutara ilgili sigorta primleri de eklendiğinde buna brüt maaş adı verilir. Aylık sağlık ve emeklilik aktivasyon primleri brüt maaşa dahildir. İşveren parayı her maaş döneminde yatırmak zorundadır. Brüt maaşın tutarına işsizlik sigortası da dahildir.

Ödülün amacı, işten çıkarılma durumunda personelin mali istikrarsızlığını önlemektir. Personelin net maaşı, ödenen ikramiye ve vergileri brüt maaşa göre belirleniyor. İşveren brüt maaşı en az asgari ücret seviyesinde tutmakla yükümlüdür.

Net Maaş Nasıl Hesaplanır?

Net maaş hesaplanırken brüt tutardan sigorta primleri ve çalışanın paylaştığı katkı payları düşülüyor. Bu hesaplama, çalışanların gerçekleştirilen iş karşılığında aldıkları net tutarı gösterir. Personelin aldığı net maaştan komisyon veya vergi ödemesi gerekmiyor. Tüm bu ödemeler çalışan adına işveren tarafından yapılır. Çalışanlara özel faydalar sağlanarak net maaşın daha verimli kullanılması sağlanabilir.

SGK ve İşsizlik Sigortası Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik yardımları SGK işveren maliyeti hesaplama sürecinin önemli bir parçasıdır. İşveren, işten çıkarmayla ilgili olarak çalışanların mali güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşsizlik sigortası ücreti bu yükümlülükten kaynaklanan bir ödemedir.

İkramiye her ay düzenli olarak ödenir ve brüt maaşa dahildir. Ödemeler işsizlik fonuna aktarılır. Çalışanlar işsiz kaldıklarında bu fondan maaş alırlar. İşsizlik günlük brüt maaşın %40'ı olarak hesaplanır. Günlük hesaplanan sigorta primleri aylık ödeme dönemlerinde yatırılıyor.

Çalışanların bu fondan yararlanabilmesi için en az 600 gün prim ödemesi gerekiyor. Söz konusu süre içerisinde işsizlik ödenerek ilgili sigorta primlerinin alınması mümkündür.

Çalışan Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Düzenli gelir elde eden herkes gelir vergisine tabidir. Bu yükümlülük çalışanlar için de geçerlidir. Çalışan gelir vergisi, işverenin çalışan için ödemesi gereken tutardır. Söz konusu vergi, brüt maaşın yanı sıra oluşan personel giderlerinin bir parçasıdır. Çalışan payına bağlı gelir vergisi yıllık olarak hesaplanır.

Ödenecek tutar o yılın toplam gelirine göre belirlenir. İlgili tutar, yıllık gelirin vergi dilimleriyle çarpılmasıyla hesaplanır. Çalışan maaşından gelir vergisi hesaplama süreci hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız "Vergi kategorileri" içeriğimize göz atabilirsiniz.

2023 Maaş Bordrosunda Ne Gibi Önemli Değişiklikler Yapıldı?

GSS ödemelerindeki artış, 2023'te işveren maliyetlerine dahil edilmesi gereken bir konu. Genel sağlık sigortası primleri geçen yıla göre bir miktar arttı. 2022 yılında bu rakam 625,50 TL iken 2023 yılında 1676,81 TL olarak belirlendi.

Bu tutar GSS ödemelerinin sigorta matrahının %12,5 ile çarpılmasıyla hesaplanır. Emeklilik ve işsizlik sigortası primleri de söz konusu tutarla orantılı olarak ödenir. Bahsi geçen rakamlar asgari ücrete aittir. İşgücü maliyetlerine dahil edilen sigorta primleri ve ödemeler ücretlerle orantılı olarak artıyor.

2023'te Asgari Ücretin İşverene Maliyeti Ne Kadar Olacak?

2023 yılı Haziran ayında değiştirildi. Asgari Ücret Konseyi kararına göre düzenleme yapıldı. Temmuz 2023 itibarıyla net asgari ücret 11.402,32 TL'dir. Bu tutara SGK ve işsizlik sigortası da eklenirse asgari ücret maliyeti 15.762,04 TL oluyor.

SGK Prim Asgari Ücret 2023 Ne Kadar?

Asgari ücret SGK takviyesi brüt ücret üzerinden hesaplanır. Hesaplamaya göre bu tutarın %15,5'i SGK ödeneği olarak değerlendiriliyor. Bahsi geçen tutar işveren olarak ödemekle yükümlü olduğunuz tutardır. İşverenin net brüt giderleri hesaplanırken bu kalemlerin dikkate alınması gerekir.

Haziran 2023'te yapılan düzenlemeye göre 2023 yılı asgari ücrete SGK katkısı 3957,28 TL oldu. SGK ödülü iki bölüme ayrılmıştır. SGK çalışanı kısmı ve SGK işveren kısmı. Temmuz 2023'te SGK'da işveren payı 2079,25 TL, SGK'da çalışan payı 1878,03 TL oldu.

1 Aylık Sigorta Ücretinin Karşılığı Nedir?

İşverenin asgari ücret maliyetlerine sağlık ve işsizlik yardımları da dahildir. İşsizlik ödeneğinin alınmadığı miktara sigorta primi denir. Temmuz ayından itibaren 2023 yılı sigorta primi aylık 2749,87 TL oldu. İşverenden alınan yüzde 5 SGK katkısıyla bu tutar 2079,25 TL oluyor. 268,28 TL tutarındaki işsizlik sigortası primi de eklenirse işverene maliyeti 15.762,04 TL oluyor.

2023 Yılı İşveren SGK Primi Ne Kadar?

Brüt ücret tutarına dahil edilen SGK ödemeleri çalışan payına düşen ödemelerdir. İşçinin işverene olan masraflarını değerlendirirken işveren payını da dikkate almalısınız. 2023 yılında yapılan düzenlemelere göre SGK ödemesinde işveren payı %20,5'tir.

Bu tutar, "6583 Sayılı Kanun'un 81 a maddesinde tanımlanmakta olup, ilgili sigorta primleri şu şekilde belirleniyor: "Sakatlık, yaşlılık ve aile sigortası primleri, sigorta primlerine esas gelirin %20'sidir." %9'u sigortacı payı, %11'i işveren ücretidir." Asgari Ücret Maliyeti hesaplaması yukarıda belirtilen ücretler dikkate alınarak yapılır.

%5 SGK İndirimi Ne Kadar?

2022 yılından itibaren işveren desteği kapsamında SGK yardımları da uygulanacak uygulamalardan biri olacak. Bu indirim SGK katkısının %20,5 işveren payının %5'idir. Söz konusu tutar işveren adına devlet tarafından ödeniyor.

Bahsedilen avantajlardan yararlanarak kişisel maliyetleri bir miktar azaltmak mümkündür. %5 indirimden yararlanabilmeniz için bazı şartlar bulunuyor. Katkı payı borcu olan işverenler bu indirimden yararlanamaz. Bu durumda işveren ücreti tekrar %20'ye indirilir. Primlerinizi düzenli öderseniz SGK başvurusu yaptığınızda indirim alabilirsiniz.

SGK web sitesine başvurarak bu fırsata hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Personel maliyet muhasebesine bir örnek Kişisel maliyetler hesaplanırken brüt maaşın yanı sıra farklı parametrelerin de dikkate alınması gerekir. Çalışanın sosyal güvenlik primlerinden işveren payı da dahildir. Bu kısım brüt maaşa dahil değildir.

Emekli Bir Çalışanın Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Emekli çalışanların maliyeti hesaplanırken SGSYİH gibi farklı oranlar dikkate alınıyor. Bu nedenle hesaplamalar farklıdır. Emekli bir çalışanın maliyetini "Emekli Maliyeti" kullanarak hesaplayın. Yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çalışanlar İçin SGK Maliyetleri Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar Nelerdir?

Çalışan başına ödenen ikramiyeler personelin pozisyonuna göre değişiyor. Örneğin; Sigorta ödemelerinde çalışanın medeni durumu ve çocuk sayısı belirleyicidir. SGK ödemeleri eşin çalışma durumuna göre de değişebiliyor. Engelli SGK ödemelerine özel destek paketi mevcuttur. Bu ücretler Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından ödeniyor. Şirketinizde engelli bir kişi çalışıyorsa bu ek avantajlardan yararlanabilirsiniz.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.