Eleman Online

Başarılı Lider Nasıl Olunur?

Başarılı Lider Nasıl Olunur?
Hemen Paylaş,

Her işletme ya da firma bulunduğu sektörde başarılı olmak, ismini duyurmak ve potansiyel kriz yaşandığında en iyi şekilde yönetmek ister. Başarılı bir lider olabilmek için ne yapılması gerekir sorusunun cevabına, uygulayabilme ve hakimiyet becerileri başarılı bir lider olabilmek için önemli unsurlardır denilebilir.

Çünkü başarılı ve güçlü lider ekiplerini en iyi bir şekilde koordine edebilir ve yönlendirebilir. Bu şekilde daha fazla başarılı sonuç elde edilmesi mümkündür. Ayrıca zor dönemlerde ve kriz yaşanması halinde başarılı olan liderler durumu en iyi şekilde kontrol altına alarak sürecin minimum seviyede olumsuz etki ile devam edilebilmesine olanak tanır.

Liderliğin Özellikleri ve Tanımı

Lider olan bireyde bulunması gereken özellikler oldukça fazladır. Güven bu özelliklerin başında gelir. Temel özellik olarak ifade edilebilir. Net olması dürüstlük ve davranışsal, tahmin edilebilirlik lidere karşı güveni oluşturur.

Liderler güvenilirlik özelliğini benimsemeli ve en önemli özelliklerinden ve becerilerinden biri olarak buna öncelik tanımalıdır. Çünkü bu unsurlar olmadan bireylerden liderlerini örnek alacak ve takip edecek kadar özgüvenli olmaları beklenemez.

Ayrıca tüm bunların beraberinde liderlerin ekibinde yer alan tüm bireylere şefkatli şekilde davranması da önemli özelliklerin içinde yer alır. Zira bu durum ekip içinde çalışanları bütünsel olarak önemsemek ve onları performans gösterme yeteneklerinden daha fazlası olarak görmek anlamına gelir.

Liderlikte Motivasyonun Önemi

Liderlik sorumluluğunu alan bireyde istikrarlı olması ve liderlik özelliklerini barındırması gerekir. İstikrar sağlamak ekip içinde olan bireylerin sorularını yanıtlamak, fikirlerini önemsemek ve endişelerini gidermek için lidere güvenecekleri aynı zamanda kendilerini psikolojik olarak da güven ortamında hissedecekleri alan oluşturulması motivasyon ve iletişim için önemlidir.

Liderlik konumunda olan bireylerin taşıyacağı özellikler şu şekilde de sıralanabilir;

  • Motivasyon ve iletişim becerilerinin yüksek olması
  • Stratejik düşünme ve vizyon
  • Delegasyon ve takım yönetimi
  • Sorun giderme ve pratik bir şekilde karar verme
  • Değişiklik yaşanan ortamı yönetme ve adaptasyon

Genel olarak liderleri başarılı bir konuma getiren etkenler neler diye sorulacak olursa yanıt bu şekilde yer alır.

Liderlikte İletişimin Önemi Nedir?

Gerek iş dünyasında gerek ise günlük yaşamda lider iyi iletişim becerisine sahip olması gerekir. Çünkü bu bireylerden etrafında bulunan insanlara ilham vermesi, örnek olması, onları güçlü yapması beklenir. Eğer liderin iyi iletişim özelliği bulunmuyor ise başkaları tarafından görülmesi ve anlaşılması beklenilmez.

Bu sebeple etkili bir iletişim her lider adayının sahip olması gerekli olan temel becerilerinden bir tanesidir. Eski dönemlerden günümüze kadar liderler insanları kendileri üzerinde çalışmaya ve amaçlarına ulaşmaya teşvik eden motive edici bireyler olmuştur.

Büyük liderlerin bu özelliği sahip oldukları etkili iletişim becerilerinden kaynaklıdır. İletişim konusunda becerikli olan liderlerin ekip elemanlarının amaçlarını açık şekilde tanımlamasına yardımcı olur.

Ayrıca ekip üyelerinin maksatlarını ve taleplerini anlamalarına ve sorunlarını çözmelerine imkan tanır. Etkili bir iletişim becerisi liderler ve ekipleri arasında verimliliği ve üretkenliği yükselten açık ve iyi ilişkinin gelişmesine zemin hazırlar. Bu sebeple etkili iletişim becerileri liderlik sorumluluğunu alan bireyde olması gereken önemli bir özelliktir.

Liderlikte Stratejik Düşünme ve Vizyon

İletişim ile ikna edici gerçekçi ve iddialı olmak başarılı bir liderin olmazsa olmazlarındandır. Stratejik düşünme karar alırken sorunu sınıflandırabilmek tanımını yapmak, hızlı ve pratik kararı alabilmek gerekir. Liderlik konusunda başarılı olabilmek için ikna kabiliyetiniz yüksek olmalıdır.

Hedef kitlenize ilham olarak onları teşvik edici heyecanlandırıcı fikirlere sahip olmalısınız. Başarılı bir lider olmak için vizyon sahibi olmanızda oldukça önemlidir. Sizin başarınıza başarı katacak ve sizi başarıya ulaştıracak olan vizyonunuz bulunmuyor ise maalesef başarılı bir lider olmanız söz konusu değildir.


Lider Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?


Lider yani yönetici denildiği zaman pek çok disiplini içinde barındıran birinden veya birilerinden bahsediliyor demektir. İyi bir lider yönetmiş olduğu çalışanlarda coşku oluşturup, onlara gerekli olan enerjiyi yansıtmak için ekip veya takım içindeki önce cesaretlendirip daha sonra yapılacak olan işe yönlendirmesi gerekir.

İyi bir lider kişiliği ile ve başarılarıyla bireylere örnek olmalı vermiş olduğu tüm sözleri ve vaatleri kesinlikle yerine getirmeli ve politik bir şekilde davranmalıdır. Duruma göre problemin içine doğrudan girmeli verimliliği ve performansı yüksek seviyede tutmak için insanları teşvik etmeli ve sorumluluğu eşit bir şekilde paylaşmalıdır.

Liderlikte Delegasyon ve Mizah Anlayışı

Başarılı ve iyi bir lider diğer liderleri yetiştirir. Yetenekli insanları tanımak ve onlar ile aynı çalışma ortamında olmak sadece organizasyon için önemlidir. Yalnızca günlük olan görevleri yönetmek yerine yetenek geliştirmeye odaklanmak olumlu ve başarılı sonuç getirir.

Lider uygun olan mizah ile çalışanları pozitif tutar ve kendisi eleştirilmekten korkmaz. Liderlik, benimsemiş ve savunmuş olduğu bir düşünce ya da hedefin gerçekleşmesi maksadıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip olan kişidir.

Liderlik sorumluluğunda olan bireyin yönlendirdiği fikri veya hedefe ilk başta kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir. Lider olmak kolaydır ancak iyi ve başarılı bir lider olabilmek ve bunu devam ettirmek zor olandır.

Liderlikte Sorumluluk

Sorumluluk olması başarılı bir lider olmanın ipuçlarından bir başkasıdır. Başarılı liderler almış oldukları sorumluluğun gücünün farkında olur. Büyük sorumluluklar üstlenmeden büyük başarıda elde edilmesi mümkün değildir.

Başarılı bir lider olmak için sorumluluktan kaçmak yerine üzerine gitmeli yanınızda olan bireylere bu sayede güven sunabilmelisiniz. Liderler pek çok durumda karar almak zorunda kalır. Bu noktada başarılı bir lider olmak için çözüme yönelik hızlı kararlar alabilmelisiniz.

Liderlikte Kararlı ve Güvenilir Olmak

Başarılı bir lider olabilmek her bireyin hayalidir. Prestij sahibi ve saygın bir lider olmak uzun ve zorlu bir çalışma süreci demektir. Doğru liderlik eğitimi almak ve yoğun çalışma başarılı bir lidere gereklidir.

Başarılı bir lider olmak için gerekli olan özelliklerden bazıları kendinizi rahat bir şekilde karşı tarafa ifade edebilme, özgüvenli olabilme, insan ilişkilerinde iletişim olması ve ikna kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Liderlikte yükselebilmek için ve başarılı konuma gelebilmek için sabırlı ve kararlı olmalısınız.

Kendinize ve sunacağınız fikirlerinize güvenin. Tüm bunların beraberinde iyi bir dinleyici öğrenmeye her daim açık olunmalıdır. Değişime ve zamanı ayak uydurup yeniliğe açık olursanız başarılı bir lider olmak için önünüzde hiçbir sorun olmaz.

Liderlikte Adaptasyon ve Değişimi Yönetme

Adaptasyon ve değişimi yönetme başarılı bir işe sahip olmanın ve bu işte başarıya ulaşmanın büyük faktörleridir. Çünkü dünyada her geçen gün hızlı değişim ve büyük yenilikler ortaya çıkıyor. İşletme ve firma böyle durumlara karşı kendini hazır etmelidir. Değişimi yönetme bir liderde olmazsa olmazlardandır. İşletmelerin pazardaki değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlamasına ve yaşanan rekabette öne çıkmasına olanak tanır.

Değişim ve adaptasyon konusunda liderler tek bir çözüme takılıp kalmadıkları için farklı yönleri daha etkili şekilde düşünebilir ve yeni fikirlerini ve çözüm önerilerini ortaya sunabilir. Lider işletmenin zor zamanlarında en hızlı ve zararsız bir şekilde bu süreci atlatmaları için vardır.


İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.