Eleman Online

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?

Geleceğin Meslekleri Nelerdir?
Hemen Paylaş,

Gelecek zaman dilimi %100 olarak kesin olarak bilinmese de, genel anlamda yaşadığımız çağ teknolojinin ilerlediği çağdır diyebiliriz. Gelecek çağlarda teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yeni meslek türleri gelişecek ve bazı meslek türleri gelişim gösterecektir.

Doktor, mühendis, öğretmen, mimar, avukat vb. meslek gurupları insanın ihtiyaç duyduğu meslek gruplarıdır. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte, yapay zeka ile birlikte birçok meslek grubu ortadan kalkacak.

Kariyer planı yapıyorsanız geleceğin mesleklerine adım atmanız gerekir. Değişen dünya ile birlikte meslek gruplarında da gelişim devam edecektir. Hal böyle olunca kariyer planı yapmaya hazırlanan kişiler adımlarını bu doğrultuda atmalıdır. Bu yazımızda geleceğin meslekleri neler bakacağız.

Geleceğin En Popüler Meslekleri Nelerdir?

2023 yılı itibari ile yaşadığımız çağa baktığımızda teknolojinin en üst seviyelerde geliştiğini görebiliyoruz. Bununla birlikte para kazandıran meslek grupları merak konusu oluyor. Yaşam döngüsünde ihtiyaç duyulan meslek grupları haricinde geleceğin meslek grupları önem kazanacak. Bunun sebebi tam anlamıyla "Gelişen Teknoloji" oluyor. Artık insanlar sosyal medya platformlarını bir iş haline getirip para kazanıyor.

Geleceğin meslekleri;

  • Sosyal Medya Uzmanı
  • Yapay Zeka Uzmanı
  • Drone Pilotluğu
  • Genetik Mühendisliği
  • Dijital İçerik Yazarlığı
  • Veri Analisti
  • Robotik Mühendisliği
  • Oyun Geliştirme Uzmanı
  • Grafik Tasarımcısı
  • İnsan Kaynakları Uzmanı

Yukarıda belirtiğimiz meslek grupları geleceğin en çok para kazandıran meslek guruplarıdır. Kariyer hedefi oluştururken bu meslek guruplarını da tanımak faydalı olacaktır.

Sosyal Medya Uzmanı

Sosyal medya uzmanı: Bir marka veya kuruluşun tanıtımını yapar, pazarlama ve satış skalasını artırmak için çeşitli reklamlar yapar. Sosyal medya uzmanının belli başlı yaptığı işler bulunur. Öncelikle bir marka için günlük olarak içerik üretir, düzenler ve paylaşır.

Takip, analiz ve kontrol takibi yapar. Yayınlanan içeriklere gelen olumsuz yorum ve eleştirellere uygun yanıt verebilmelidir. Gerekli yerlerde yapılan kötü ve asılsız haberlere karşı açıklamada bulunur. Kısacası markayı yönetmek, pazarlamak, promosyonları kullanmak ve sosyal platformlarla iletişimi arttırmaktır.

Sosyal medya uzmanı özellikle, sosyal platformlardan para kazanan kişilerin birlikte çalıştığı kişilerdir. Sosyal medya uzmanı olmak için herhangi bir eğitim bulunmuyor. Ancak grafik tasarımı ve yazılım mezunu adaylar bu iş için tercih ediliyor.

Yapay Zeka Uzmanı

Teknolojinin ilerlemesi ile yapay zekanın ortaya çıkması, yapay zeka uzmanına ihtiyacı büyük oranda arttırıyor. Yapay zeka uzmanı: bir makinayı insan beyni gibi tasarlayan ve uygun algoritmalar ile öğrenme sistemini yapay zekaya yükleyen kişiye denir.

Herhangi bir makinayı insan beyni ve karakteri ile birebir tasarlamak için yapay zeka mühendisine ihtiyaç duyulur. Yazılım mezunu kişiler bu alanda çalışabilirler. Geleceğin meslekleri arasında ilk sırada yer alan yapay zeka uzmanı, yazılım firmalarında da kolayca iş bulabilir.

Drone Pilotluğu

Drone özellikle son yıllarda hem askeri savunmada hem de sosyal medya platformlarında kullanılan insansız, uzaktan kumanda ile kullanılan bir uçaktır. İnsansız hava aracı olan drone gelecek yıllarda Drone pilotluğu mesleğini ortaya çıkaracaktır.

Drone pilotluğu için hem Türkiye'de hem de yurt dışında eğitim alabilirsiniz. Üstelik insansız hava aracı olan Drone, hava savunma sisteminde de etkin bir rol oynuyor. Bu nedenle drone pilotuna gelecek yıllarda ihtiyaç duyulacaktır.

Genetik Mühendisliği

Genetik mühendisi: dünyada var olan tüm canlı organizmalarının (insan, hayvan, bitki, mikroorganizma) kapsamlı bir şekilde incelemesini yapan kişilerdir. Genetik mühendisi kısaca bir canlının biyolojik yapısını inceler. İncelediği canlının genetik kimyasını değiştirir ve yeni gen özellikleri aktarımı yapar.

Mühendis olarak adlandırılan genetik mühendisi aslında bir bilim insanıdır. Genetik mühendisliği gelecek yıllarda ihtiyaç duyulan bir meslek grubu olacak. Genetik mühendisi farklı alanlarda birçok laboratuvarda görev alabilir.

Dijital İçerik Yazarlığı

Dijital içerik yazarı: belirli bir konu üzerinde detaylı araştırma yapar, SEO uyumlu içerik yazıları yazan kişilerdir. Dijital içerik yazarı olmak için arama motorunu tam anlamıyla kullanıyor olabilmek ve yazma becerisinin iyi olması gerekir.

Genel olarak herkes dijital içerik yazarı olabilir ancak Edebiyat mezunları veya yeni medya ve iletişim bölümü mezunları dijital içerik yazarlığı konusunda daha avantajlıdır. Dijital içerik yazarlığı homeoffice çalışabileceğiniz ve geleceğin meslekleri arasında gösterilen bir meslektir.

Veri Analisti

Veri analisti: şirket için farklı alanlarda bilgi depolamak, analiz yapmak ve yeni fikirler ortaya atarak şirketi yeni işler aracılığı ile iyileştiren kişilerdir. Veri analisti özellikle son yıllarda oldukça popüler meslek gurupları arasında yer alıyor. Veri analisti olmak için birçok alanda eğitim görmek gerekir. Tam anlamıyla bilgisayar programlarını iyi kullanma becerisi veri analisti olmak için gereklidir.

Robotik Mühendisliği

Robotik mühendisliği: çeşitli alanlarda işe yarayacak robotlar tasarlayan meslek kişisidir. Robotlar bilim kurgu dizilerinden çıkarak artık gerçek dünya ile iç içe geçmiş durumdadır. Evlerimize yavaş yavaş girmeye başlayan robotlar ilerleyen zamanda birçok meslek grubunun yok olmasını sağlayacak. Robotik mühendisi ise tasarladığı robotları en iyi şekilde ve ihtiyaca yönelik tasarlayarak geleceğin aranan mesleklerinden biri olacaktır.

Oyun Geliştirme Uzmanı

Mobil oyunlar herkesin ilgilendiği ve tercih ettiği oyunlardır, üstelik hayatımızın tam olarak bir parçası haline gelmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte mobil oyunlar doğru orantıda gelişim gösteriyor. Durum böyle olunca da oyun geliştirme uzmanlarına ihtiyaç artıyor. Oyun geliştirme uzmanı farklı türlerde mobil cihazlarla uyumlu oyun geliştiren kişilerdir. Oyun geliştirme uzmanı da gelecek için umut vaat eden kişilerdir.

Grafik Tasarımcısı

Dijital hayat yaşadığımız çağda grafik tasarımcı ihtiyaç duyulan meslek gurubudur. Her türlü teknolojik cihazlarda yer alan grafiklerin bir tasarımcıya ihtiyacı var. Grafik tasarımı geçmiş zamandan beri oldukça popüler bir meslek gurubudur. Gelecek yıllarda da grafik tasarımcısı geleceğin meslekleri arasında yer bulmaya devam edecektir.

İnsan Kaynakları Uzmanı

İnsan kaynakları uzmanı; insan kaynakları bölümünde uzman olarak görev alan ve gerekli departmanlara eleman alımı yapan kişilerdir. İnsan kaynakları uzamanı bir nevi iş yeri için işçi alımı ve çıkarımı yapan, gerekli durumlarda elemanlar için kariyer geliştirici eğitimler düzenleyen kişilerdir. İnsan kaynakları uzmanı her kuruluşta yer alan bir pozisyondur. Bu nedenle gelecek yıllarda da insan kaynakları uzmanına ihtiyaç duyulacaktır.

Gelecekte En İyi Meslekler Nelerdir?

Değişen dünya ile birlikte hayatımıza giren robotlar ve yapay zeka geleceğin meslekleri neler olacak sorusunu akıllara getiriyor. Teknoloji ile birlikte meslek dallarında da gelişim görülüyor. Yapılan araştırmalara göre robotlar ve yapay zeka meslek dalları %40 oranında değiştirecektir. Robotlar sayesinde birçok meslek gelecek yıllarda kaybolsa da hala devam edecek olan meslekler olacak ve yeni meslek dalları da ortaya çıkacaktır.

Gelecekte en iyi meslekler ise şunlardır;

  • Yazarlık
  • Aktüer
  • Yazılım Uzmanı
  • Hakla İlişkiler Uzmanı
  • 3D Üretim Mühendisliği
  • Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Psikolog/Psikiyatr
  • Dijital Pazarlama Uzmanı

Bu gibi meslekler gelecekte yer bulacak mesleklerdir. Kariyer basamakları oluştururken geleceğin önü açık mesleklerini tercih etmek doğru adım olacaktır. Geleceği bilmek pek mümkün olmasa da, ilerleyen zamanda teknolojinin varlığı ile hangi mesleklerin devam edeceğini tahmin etmek zor değil. Devam edecek mesleklerin yanında yeni meslek dalları da oluşacaktır.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.