Eleman Online
Eleman Sirkülasyonuna Neler Sebep Olur?
Hemen Paylaş,

Eleman sirkülasyonu şirketlerin belli bir dönemlerde karşı karşıya kaldıkları eleman sirkülasyonu gerek yöneticilerin gerek ise çalışanların iş yaşamını direkt etkiler. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde pek çok şirkette görülen bu sirkülasyon işçi ve işveren tarafından dikkatli olunması ve dikkate alınması gereken bir konu olarak ortaya çıkıyor.

Bu sebeple çalışma yaşamında sıklıkla duymuş olduğumuz eleman sirkülasyonu tam olarak nedir sorusuna yanıt olarak herhangi bir organizasyon ya da işletmede çalışanların değişim süreçleri ile birimler arasında hareket etmeleri denilebilir.

Eleman sirkülasyonu genel olarak bir sene içinde bir dönemi kapsayacak şekilde işletmeye giriş yapan ya da işletme bünyesinden çıkan eleman sayısının ortalama çalışan sayısı içinde payını gösteren bir orandır. Belirli bir zaman aralığında bir şirkette ya da bir firmada işe başlayan ve işten ayrılan çalışanların devir oranı o şirketin çalışan eleman sirkülasyonunu oluşturur.

Eleman Sirkülasyonu Sebepleri İçinde Kariyer Gelişimi

Eleman sirkülasyonu nedenleri içinde, kariyer gelişime yönelik arayış içinde olanlar önemli bir yere sahiptir. Çalışan elemanlar kariyerlerini geliştirmek ilerletmek yeni yetenekler kazanmak ve daha yüksek seviyelere yükselmek için farklı departmanlara ya da projelere yönelebilirler. Bu çalışanların motivasyonunu yükseltebilir ve şirket içindeki uzman ve deneyimliliğin çeşitliliğini destekler.

Birimler içerisinde ihtiyaçların farklılaşması eleman sirkülasyonunu tetikleyebilir. Belirli bir bölümde fazla sayıda personel yer alırken diğer birimlerde iş yükü fazlalaşabilir. Bu durumda şirket içindeki çalışmakta olan bireylerde yer değişikliği yapılması verimliliği yüksek seviyelere çıkarabilir ve kaynakların daha etkinin kullanılmasına yardımcı olabilir.

Eleman Sirkülasyonunda Bireysel ve Coğrafi Neden

Şirket içerisinde çalışan bireyler kişisel ya da coğrafi nedenlerle de iş değiştirmek durumunda kalabilirler. Örneğin bir çalışanın eşi başka bir kente tayin edilme durumu olursa ya da kişisel yaşamında değişiklik yapmak istiyorsa bu durum eleman sirkülasyonunu beraberinde getirebilir.

Ayrıca işletmelerde yeni projelerin ya da iş birimlerinin oluşturulması ya da mevcut olanların tekrardan yapılandırılması gibi durumlarda eleman sirkülasyonuna sebep olabilir. Bu şekilde olan değişiklikler çalışanların yeni görevlere atanmalarına ya da farklı ekipler ile çalışmalarına neden olabilir.

Eleman Sirkülasyonunun Nedenleri Nelerdir?

Eleman sirkülasyonu işgücü piyasasında çalışan bireylerin iş değişikliğine ve iş değiştirme durumunu açıklayan bir terimdir. Yaşanan bu değişikliğin pek çok nedeni yer alır. Eleman sirkülasyonunun sebepleri içerisinde ilk olarak kariyer yönden gelişimi talep etmek ve daha iyi iş fırsatları arayışında olmak elemanların iş değişikliğine gitmesinin en temel nedenlerindendir.

İkinci bir etken ise yaşanan iş tatminsizliğidir. Çalışan bireyler iş yerleri ile alakalı duymuş oldukları memnuniyetsizlik ya da iş ortamında yaşamış oldukları problemler sebebiyle mevcut işlerinden ayrılmayı tercih edebilirler. Özellikle yönetim ile ilişkilerin güçsüz olduğu iş yükünün çok fazla olduğu ya da çalışma saatlerinin uymadığı iş yerlerinde eleman sirkülasyonu daha yaygın olarak görülebilir.

Eleman Sirkülasyonu Nasıl Aza İndirilir?

İşletmenin kurumsal itibarını korumak için eleman sirkülasyonunun az oranlarda olması önemlidir. Hem işçi hem de işveren açısından olumsuz sonuçlara sebep olan yüksek sirkülasyon oranının sebepleri tespit edilerek aza indirilmesi gerekir.

Eleman sirkülasyonunu aza indirmek için;

  • ​​Şirket çalışanları ile devamlı iletişimde olma
  • Memnuniyetlerini kontrol etme
  • Belli aralıklarda toplantı düzenleme
  • Prim zam uygulamasını adil yapma
  • Empati kurmak
  • Elemanların kariyer hedeflerini destekleme
  • Elemanlar arasında şirket hakkında olumlu olumsuz geri dönüşleri dikkate alma

Şirket içerisinde çalışanlarınız ile belli aralıklarla onların fikirlerini açıkça ifade edebileceği toplantılar düzenlenmesi eleman sirkülasyonunu en aza indirme konusunda faydalı olacaktır. Yeni bir çalışan işe başladığında ve işten ayrılma durumu olduğunda şirketiniz ile alakalı olumlu ya da olumsuz geri dönüşleri almaya dikkat etmelisiniz.

İşe alım sırasında uygun olan adayı işe aldığınızdan emin olmanız gerekir. Elemanlarınızın kariyer hedeflerini destekleyici yönde ve onlarla doğru iletişim kurmak ücret dağılımında acil bir şekilde davranmak çalışan sirkülasyonunu oranını büyük oranda düşürecektir. İşletme ve sektöre göre farklı olanlar olsa da normal şartlarda bir şirkette çalışan eleman devir oranının yüzde on seviyesinde olması makul bir oran olarak karşılandığı görülebiliyor.

Eleman Sirkülasyonunda Ailevi Nedenler

Coğrafi ve ailevi sebeplerde eleman sirkülasyonu nedenleri arasında yer alır. Özellikle büyük kentlerde ikamet eden çalışanlar işlerini evlerine daha yakın yerlerde iş bulma eğiliminde olabilirler.

Ayrıca ailevi sorumluluklar ya da sağlık gibi özel sebepler de çalışan bireylerin iş değiştirmesine sebep olabilir. Teknolojik olarak yaşanan gelişmeler ve dijitalleşme de eleman sirkülasyonunu etkileyen unsurlardan bir tanesidir.

Yeni teknolojilerin hızlı bir şekilde benimsenmesi ve iş yerlerinde dijital dönüşüm süreçlerinin yaşanması bazı çalışan elemanların mevcut beceri ve deneyimlerinin uyumsuz duruma gelmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda çalışan elemanlar başka iş sahalarına geçme durumunda kalabilirler.

Çalışan Bağlılığı ve İş Tatmini: Eleman Sirkülasyonu Üzerindeki Etkileri

Çalışan bağlılığı ve iş tatmini bir organizasyondaki eleman sirkülasyonu üzerinde çok önemli etkilere sahiptir. İş tatmini çalışan bireylerin iş yerine ve çalışma şartlarına duymuş oldukları memnuniyet düzeyini ifade eder.

Çalışan bireyler bulundukları iş yerinden memnun ise iş tatminleri yüksek seviyede olacaktır. Yüksek iş tatmini çalışan elemanların işlerine daha bağlı olmalarına ve organizasyonlarına olan bağlılıklarını artırmaya neden olur. Çalışanların organizasyona karşı duymuş oldukları güçlü bağ ve bağlılık durumuna çalışan bağlılığı denir.

Yüksek seviyede çalışan bağlılığı işten ayrılma niyetini en az seviyeye indirir ve çalışanların uzun bir dönem organizasyonda kalma durumunu fazlalaştırır. Aynı zamanda çalışan bireylerin iş yerlerine ve organizasyonlarına katkıda bulunma istekleri artar.

Eleman Sirkülasyonunda İşyeri Ortamı

İş yeri ve çalışma ortamı bir işletmenin verimli olmasına ve çalışan memnuniyeti bakımından önemli faktörlerdir. İş yeri ortamı çalışan bireylerin günlük faaliyetlerini devam ettirdiği fiziksel psikolojik ve sosyal ortamı oluşturur.

Eleman sirkülasyonu ise işletmenin eleman değişim hızını ifade eder. Yani çalışanların işe giriş ve çıkış oranıdır. Yüksek oranda yaşanan eleman sirkülasyonu işletme için olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Yüksek maliyetler eğitim süreçlerinin sık bir şekilde tekrarlanması deneyimli personel yetersizliği gibi problemler ile karşı karşıya kalınabilir.

Ücret ve Yan Haklar Eleman Sirkülasyonu Üzerindeki Etkisi ve Rolü Nedir?

Ücret ve yan haklar bir şirketin ya da işletmenin eleman sirkülasyonu üzerinde çok önemli bir rolü vardır. Çalışan bireylerin memnuniyet düzeyini etki eden temel faktörlerden bir tanesi de verilen ücrettir. Adil ve rekabetçi bir şekilde gerçekleştirildiğinde işletmenin çalışanlara karşı bağlılık ve sadakat oluşturmasına yardımcı olur.

Aynı şekilde yan haklarda çalışanların iş ve özel yaşamlarını dengede tutmak motivasyonlarını artırmalarına ve işletmeye olan sadakatlerini güçlendirmelerine katkı sağlar. İyi bir fiyat veya haklar paketi nitelikli iş gücünü bünyesinde barındırmak ve elde tutmak için önemli bir teşvik olarak işlev görür.

Aksine az ücret ve sınırlı olan yan haklar eleman sirkülasyonunu fazlalaştırabilir ve işletmenin verimliliğini olumsuz olarak etkileyebilir. Dolayısıyla işletmelerin başarılı bir eleman sirkülasyonu stratejisini gerçekleştirmek için yan haklar ve ücreti doğru bir şekilde yönetmeleri kritik önem arz eder.

İş arayanlar

Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
On binlerce iş veren seni bekliyor.
İş arayanlar üyelik formu

İş verenler

Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
İş verenler üyelik formu
Destek hattı

Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

Sosyal medyada biz

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Abone ol

Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

Eleman Online © 2005 - 2024
Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
İşkur
Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.