Eleman Online

    Öğretmen Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?

    Öğretmen Nasıl Olunur?

    Öğretmen olmak için kişinin öncelikle lisans mezunu olması gerekir. Üniversitelerin okul öncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği veya alan bilgisi (matematik, türkçe, edebiyat, sosyal bilgiler, tarih vb. öğretmenlik) bölümlerinden mezun olması gerekir. Daha sonra pedagojik formasyon almış olması gerekir. Özel kurumlarda öğretmenlik yapılabilir ancak devlete bağlı eğitim kurumlarında görev almak isteyen kişiler KPSS sınavına girip alanlarına yetecek puanı almaları gerekir. Böylece öğretmenlik unvanına sahip olursunuz.

    Maaş Bilgileri

    Öğretmen maaşları ne kadar?
    Maaş bilgisi gönder

    Öğretmen maaşları 2023 yılı için yapılan zamlarla birlikte 19.000 TL'yi buluyor. Ancak ortalama öğretmen maaşı 18.000 ila 26.000 TL arasında değişiyor. Öğretmenin aldığı ders saati, alan veya sınıf öğretmenliği, deneyim süresi gibi durumlar bu fiyat skalasını etkiliyor.

    EN YÜKSEK (Aylık)
    44000
    ORTALAMA (Aylık)
    41500
    EN DÜŞÜK (Aylık)
    39000
    Çalışan Verisi

    Öğretmen, toplumda var olan kişilerin eğitim ve öğretim süreçlerinde hizmet sunan kişinin meslek adıdır. Kısacası öğretmen eğitim kurum ve merkezlerinde öğrencilere eğitim ve öğretim hizmeti sunan kişilerdir.

    Öğretmen bir kişinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak, yetenek ve becerileri doğrultusunda hizmete yönlendirmek ve gelecekteki yaşamlarına hazırlamakla yükümlü kişidir. Öğretmenler; ödev hazırlamak, ders içi sunum hazırlamak, öğrencilerin gelişimlerini takip etmek ve velilerle iletişim sağlamakla görevlidirler.

    Aynı zamanda idari, veli ve öğrenci merkezi arasında iletişimi ve koordinasyonu sağlarlar. Öğretmen olmak için üniversitelerin öğretmenlik bölümünden mezun olmak ve formasyon sürecini tamamlamış olmak gerekir. Öğretmenlik oldukça kutsal sayılan ve dünya ülkelerinin her yerinde ihtiyaç duyulan bir meslek gurubudur.

    Öğretmen Nedir?

    TDK tanımına göre öğretmenlik "bilgi öğreten kimse" olarak tanımlanmıştır. Öğretmenlik mesleği en basit tanımı ile toplumda var olan kişilerin çocukluktan meslek sahibi oluncaya kadar eğitim ve öğretim hizmeti sunan kişiye verilen mesleki isimdir.

    Öğretmenler eğitim kurumlarında öğrenciye ders veren (eğitim veren) kişilerdir. Üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olan ve formasyon eğitimini tamamlayan herkes öğretmen unvanına sahip olabilir.

    Öğretmen Ne İş Yapar?

    Öğretmen genel manada öğrenciye ders hizmeti veren, öğrencinin gelişimini izleyen, idari kadroda yer alan, ödev ve sınavlar hazırlayan, veli ile iletişim kuran kişidir. Öğretmen ne iş yapar? Bir öğretmenin en temel işi öğrencinin ihtiyaç duyduğu eğitimi vermektir. Bir nevi geleceğe hazırlayan kişidir.

    Öğretmen Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

    Bireyin ilk doğduğunda gördüğü eğitim anne ve babasından gelir. Okul çağına gelen bir çocuğun ilk eğitim öğretmenden almaya başlar. Bir öğretmenin temel amacı öğrenciyi geleceğe yönelik hazırlamaktır. Gerekli eğitimi çocuğun bilgi ve becerisine göre sunmaktır. Öğretmen olmak için kişide bulunması gereken bazı özellikler bulunur.

    Öğretmen mesleğinde olması gereken özellikler;

    • Anlayışlı ve hoşgörülü olmalıdır.
    • Dinlemeyi sevmeli ve sabırlı olmalıdır.
    • Yenilikçi, açık fikirli ve üretken olmalıdır.
    • Destek veren ve cesaretlendirici olmalıdır.
    • Gelişen çağa ayak uydurabilmelidir.
    • Planlı, programlı ve problem çözme becerisi olmalıdır.
    • İletişim becerisisin çok yönlü ve kuvvetli olması gerekir.
    • Esnek ve aktif olmalıdır.

    Bu gibi özellikler bir öğretmende bulunması gereken özelliklerdir. Öğretmenlik kutsal ve zor bir meslektir. Toplumun refah seviyesinin iyi olması gelecek vaat eden öğretmenlerimiz tarafından oluşturulur. Öğretmen, öğrencinin yol göstericisidir.

    Öğretmenin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Öğretmen olmak için belirli şartlar ve hususlar bulunuyorken aynı zamanda bir öğretmende olması gereken görev ve sorumluluklarda bulunuyor. Eğitim kurumlarında çalışan ve öğrencilerin eğitimlerinden sorumlu öğretmenlerin belli başlı görevleri bulunuyor.

    Bunlar;

    • Öğrencilerin yaşadıkları problemleri çözmek ve gerekli bilgi ve teknolojiye ulaştırmak
    • MEB tarafından hazırlanan yıllık müfredatı tam zamanında ve planlı uygulamak
    • Öğrenci için uygulayıcı ve geliştirici eğitim teknikleri ile eğitim vermek
    • Eğitimi her çocuğun öğrenme kapasitesine ve becerilerine göre ayarlamak ve sunmak
    • Sınıf yönetimini etkili ve planlı şekilde programlamak
    • Dersleri, ders saatlerine göre ayarlamak ve uygulamak
    • Sınıf içi ve sınıf dışı öğrencinin güvenliğini sağlamak
    • Öğrencilerin analitik düşünmesini, yaratıcı fikirler üretmesini sağlamak
    • Öğrencinin sorumluluk bilincini oluşturmak ve öz bakım becerilerini kazandırmak
    • Öğrencilerin gelişimlerini ve ilerlemelerini kayıt altında tutmak
    • Öğrenci ve veli arasında iletişim köprüsü oluşturmak

    Aslında bakıldığında öğretmen öğrenci için birçok anlam ifade ediyor. Yaşam boyunca herkesin eğitim hakkı vardır. Çocukluk çağından itibaren, mesleğe kavuşma anına kadar öğretmen, öğrenci için önemli rol oyar.

    Bu bağlamda bakıldığında öğretmenin görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. Kısacası yalnızca üniversiteden mezun olmak yetmez. Bunun yanında bir öğretmenin bu gibi görevlerinin bilincinde olması ve buna göre hareket etmesi gerekir.

    Öğretmen Çalışma Koşulları Nelerdir?

    Ülke geneline bakıldığına iş ve çalışma koşulları açısından en rahat ve iyi olan meslek öğretmenliktir. Öğretmenler haftalık ortalama 40 saat çalışırlar. Ancak bu girdikleri ders saati olarak değişebilir. Bunun yanında öğretmenlerin yıllık izni yoktur ancak yaz ayları boyunca 3 aylık tatil süreleri vardır.

    3 aylık tatil süreci boyunca maaş almaya devam ederler. Müdür ile müdür yardımcısı haftada 7 saat çalışırlar. Okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenleri haftada 25 saat çalışırlar ve genel anlamda haftada en çok çalışan guruptur. Meslek öğretmenleri haftada 15 saat çalışırlar.

    Son olarak atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat çalışırlar. Özel kurumlarda bu sistem eğitim kurumunun kendi bünyesine göre ayarlanır. Üniversiteden mezun olduktan sonra özel eğitim kurumlarında işe başlamak mümkündür. Ancak devlete atanmak için KPSS sınavına girmek ve yeterli puan almak gerekir.

    İş arayanlar

    Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
    On binlerce iş veren seni bekliyor.
    İş arayanlar üyelik formu

    İş verenler

    Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
    Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
    İş verenler üyelik formu
    Destek hattı

    Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

    Sosyal medyada biz

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Abone ol

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Eleman Online © 2005 - 2024
    Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
    İşkur
    Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.