Üniversitelerin mühendislik fakülteleri mühendis olmak için başvurulması gereken eğitim kurumlarını oluşturur. Bu fakültelerde 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanmasıyla unvan kazanılır ve ilgili alanda çalışmaya başlanır. Mühendislik mesleği birden fazla türe ayrılsa da eğitimlerde ortak derslerin alındığını söylemek mümkündür. Bu alanda ilerlemek isteyen kişiler özellikle matematik, fizik, kimya ve geometri gibi ağırlıklı olarak sayısal dersler üzerine eğitim alırlar. Eğitimler sonunda diploma alarak mühendis unvanı ile iş sahibi olurlar.
2024 yılı içerisinde verilen mühendis maaşları incelendiğinde en düşük maaşın 33.000 TL olduğu görülür. En yüksek maaş ise 49.000 TL olarak ifade edilir. Ancak bu maaşların sabit olmadığı ve mühendislik türüne göre değiştiği bilinmelidir. Mühendis maaşlarında bilgisayar, kimya, inşaat ve diğer alanlar maaşın üzerinde etkilidir. Ayrıca adayın özel sektörde veya kamu sektöründe çalışma durumu maaşın değişmesinde rol oynar. Ancak ortalama maaş bilgisi verilmek istenirse mühendislerin ortalama 35.000 TL maaş aldıklarını söylemek mümkündür.
İnsanlar tarafından en fazla araştırılan meslekler arasında mühendis mesleği bulunur. Bu mesleğin ne olduğu, nasıl yapıldığı, meslekteki kişilerin görevleri ve aldıkları maaşlar merak edilen konuların başlıcalarını oluşturur. Merak edilen konularla ilgili bilgilerse hazırladığımız içerikte yer alır.
Topluma yönelik projeler üreten, projeler geliştiren ve projeleri hayata geçiren kişilere mühendis denir. Mühendisler projelerini sayısal, soysal ve teknik verileri kullanarak tasarlar. Tasarladıkları projelerin insan kullanımına uygun ve yararlı olduğunu yaptıkları testler sonrasında anladıklarında da hayata geçirirler.
Mühendislik mesleği incelendiğinde yaklaşık 30 farklı türün olduğu görülür. Bunun nedeni mühendislerin birden fazla alanda çalışabiliyor olmalarıdır. Ayrıca mühendisler çalıştıkları alana göre isim alırlar. Örneğin fakültelerde inşaat üzerine eğitim alan mühendislere inşaat mühendisi denir.
Çalışma hayatı için hazır bulunan 30 farklı mühendis çeşidinin olması mühendislerin yaptıkları işlerin değişmesine neden olur. Bu durumda mühendislerin yaptıkları işler konusunda farklı cevaplar verilmesine neden olur.
Alanlarına göre mühendislerin yaptıkları işlerden bazıları;
Bunların dışında gıda, enerji, uzay, elektrik, jeoloji ve endüstri mühendisleri ilgili alanlarına yönelik tasarımları yapar, üretir ve geliştirirler. Bu nedenle çalışılan alana bağlı olarak yaptıkları işleri araştırmak gerekir.
Her meslekte bulunması gereken temel özellikler vardır. Mühendislik mesleğinde de doğru projeler ve toplum yararını sağlamak için adayların gerekli özelliklere sahip olmaları gerekir.
Mühendis mesleklerinde olması gereken özelliklerin en önemlileri şunlardır;
Bu özelliklere sahip kişilerin iş ilanlarında yazan ilgili mühendis pozisyonlarına başvurmaları mümkün olur. Ancak iş başvurusunda diploma aldığı alanın eğitim ve deneyim özellikleri dikkate alınmalıdır.
Mühendislerin hem devlette hem de özelde çalışmaları mümkündür. Buna bağlı olarak da görevleri ve yerine getirmeleri gereken sorumlulukları fazladır. Ayrıca yoğun çalışmaları nedeniyle yaptıkları işin de fazla olduğunu söylemek mümkündür.
Mühendisin görevi ve sorumlulukları şunlardır;
Bunlara ek olarak mühendisler yapacakları her işte toplum yararını gözetirler ve ona göre hareket ederler. Ayrıca çalıştıkları iş yerinde amiri durumunda olan kişilerin isteklerini yerine getirip önerilerini dikkate alırlar.
Her sektörde mühendis unvanının bulunması nedeniyle mühendislerin çalışma koşulları oldukça kapsamlıdır. Ancak mühendisler genel olarak projelerin hazırlanması, tasarlanması ve hayata geçirilmesi için çalıştıklarından ofis veya bürolarda yoğun mesai harcarlar.
Bu nedenle de ortalama 8 saat çalıştıklarını söyleyebiliriz. Ancak acil rapor hazırlanması, proje yetiştirilmesi veya sorunların çözülmesi gibi durumlarda mühendislerin mesai saatlerinin esneklik kazandığı da olur.
Mühendisler projeyi tasarladıktan sonra görevleri bitmez. Bunun aksine projenin hayata geçirilme aşamasında da yer alırlar. Projenin takibi ve eksikliklerin giderilmesi için çalışırlar. Bu nedenle mühendislerin projenin yapıldığı alanda da çalışmaları mümkündür.
Bilgisayar ve yazılım üzerine çalışan mühendisler genellikle bilgisayar başında olurlar. Bu nedenle de ofis yerine evlerinden çalışmaları da mümkündür. Bu durumda mesai sınırlaması da yaşamazlar ve işlerini istedikleri zaman diliminde yaparlar
İstanbul Anadolu / Ümraniye
Bursa / Nilüfer
İstanbul Anadolu / Kartal
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.