Modelistler, giysinin nasıl olması gerektiğine karar verip ona göre bir kalıp yapıyorlar. Bu ise, modelistlerin yaratıcı olmalarını zorunlu hale getiriyor. Bunun yanı sıra, teknik beceriler de modelistlik mesleği için olmaz olmazdır. Bu teknik beceriler, gelişmiş terzilik becerileri ve kalıp çıkarma gibi ustalık gerektiren yetilerdir. Bu nedenle, modelist olabilmek için belirli bir seviyeye ulaşmak gerekir. Modelistler, genelde şu eğitim süreçlerinden geçerler; Moda Tasarımı alanında üniversite eğitimi Meslek lisesi eğitimi Özel kurslardan alınan eğitim Tek başına yaratıcılık yeterli olmadığından, meslekle ilgili önemli bilgilere sahip olunmalıdır. Bunun için kişinin bu alanda eğitim veren bir üniversite bölümünden mezun olması gerekir. Kişinin üniversite diploması yoksa bile şayet moda tasarım alanında lise eğitimi aldıysa modelist olabilmek için yine de şansı vardır. Kişi, bu konuda lise veya üniversite düzeyinde eğitim almamışsa, o zaman özel kurslardan sertifika alarak, modelist olabilme yolunda adım atabilir. Kişiler, iş başında kolaylıkla öğrenemeyecekleri önemli teknik bilgileri, okul veya kursta öğrenirler. Bunlar; kalıp çıkarma ve üretim süreçlerine ilişkin bilgilerdir.
Tekstil sektöründe önemli bir pozisyonu dolduran modelistler, buna göre oldukça iyi maaş alırlar. Mesleğe yeni başlayan bir modelist 2024 itibariyle, 20 bin TL'nin üzerinde maaş alır. Ancak, deneyim arttıkça maaş da artar. Ortalama modelist maaşı, 38 bin TL olup bu maaş, 55 bin TL seviyesine de ulaşıyor. Maaşın seviyesini deneyimle beraber, eğitim ve beceri belirler. Çok olumlu referanslara sahip olan ve büyük bir firmada çalışan modelistin maaşı elbette daha yüksek olacaktır. Her işte olduğu gibi, modelistlik mesleğinde de eğitim, tecrübe ve sahip olunan beceri maaş üzerinde doğrudan etkilidir.
Giysilerin kalıplarını tasarlayıp, oluşturan ve numune diken kişiye modelist denir, bu kısa tanım, modelist nedir, tarzında bir sorunun yanıtı olabilir. Ancak, her meslek grubunda olduğu gibi, modelistlerin de mesleklerinde birçok ayrıntı vardır.
Başarıyı da bu ayrıntılara verilen önem tayin ediyor. Popüler bir meslek olan modelistlik hakkında gençler bilgi sahibi olmak istiyorlar. Makalemizde, modelistlik ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntıların ne olduğunu ve kimlerin bu mesleği yapabileceğini anlatacağız.
Giysilerin nasıl görüneceğini düşünüp, kalıp tasarlayan yetişmiş elemana modelist denir. Modelist, giysinin nasıl görünmesi gerektiğini belirler ve ona uygun kalıp yapar. Giysilerin ölçülerini belirleyen, kalıplarını belirleyen, tasarım ve stilini belirleyen elemandır. Moda tasarımcıları ve giyim üreticileriyle beraber çalışırlar.
Modelistler; moda tasarımcıları, tekstil mühendisleri veya giysi imalatçılarıyla beraber çalışırlar. Onlar, giysi için kalıp hazırlar ve giysiyi buna uygun olarak ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra, giysinin tarz ve stilinin oluşturulması da yine modelistin görevidir. Ölçü ve boyutların ortaya çıkarılmasıyla, üretim kısmında çalışanlara yeni stillere uyum sürecinde yardımcı olmak da modelistin görevleri arasındadır.
Bir giysi imalatçısı için ürünün kaliteli, tarz ve ideal ölçülerde çıkması son derece önemlidir. İşte bu, ancak modelistin iyi bir kalıp çıkarması ve buna uygun bir giysi modeli dikmesiyle mümkün olur. Modelist, bu işleri yapar.
Modelist mesleğinin incelikleri merak ediliyor. Bu sebeple, modelistlerin hangi özelliklere sahip olmaları gerektiği birçok kişinin bilmek istediği bir konu.
İşte, iyi bir modelistin sahip olması gereken özellikler;
Şimdi dilerseniz, bu başlıklara birlikte bakalım. Giysinin özelliklerini hayal ederek ona uygun kalıp tasarlayan ve stil belirleyen modelistin elbette hayal gücünün gelişmiş olması önemlidir. Giysilerin kalıplarını çıkarabilmek için teknik beceri gereklidir.
Terzilik konusunda başlangıç seviyesinde bilgiye sahip olan modelist olmaz mı? Elbette olur ama ideal olan modelistin terzilik konusunda ileri seviyede bilgili olmasıdır. Bu sayede, bir giysinin nasıl dönüştürülebileceğini bilir yani işin sınırlarını bilir. Bunun yanında, çok fazla iş tekrarı yapmak gerekebilir, bu sebeple, iş disiplini ve sabır modelist için olmazsa olmaz öneme sahiptir.
Problem çözme becerisi ve iletişim becerisi ortaya çıkan modeli, onu üretecek kişilere tam olarak anlatabilmesi açısından gereklidir. Ayrıca, uzun saatler ve günler tek bir model üzerinde çalışması gerekebilir, bu ise modelistin çalışkan olmasını zorunlu kılar. Bu özellikler modelist mesleğinde olması gereken özelliklerdir.
Modelistler, çalıştıkları iş yerlerinde ufak tefek farklılıklar olmakla beraber, genelde şu görevleri yerine getiriler;
Giyim üretiminde sorumlulukları bunlardır. Model çıkarıp, bu modelin gerekli şekilde üretilip üretilmediğinin de takibini yapar. Bu anlamda orta seviye yönetici durumundadır.
Modelistler, giyim üreticileri, tekstil fabrikaları veya moda tasarım şirketlerinde çalışırlar. Onlar için tekstil sektöründe iş alanı fazladır. Modelistler, ofis ortamında çalışan elemanlardır. Çalışma saatleri, haftalık 40 saattir.
Bununla beraber, mevsimsel dönüşler, tekstil sektörü için yoğun dönemlerdir. Bu dönemlerde fazladan çalışıp, mesai alırlar. Modelistler, tasarımcı, tekstil mühendisi gibi kişilerle beraber çalışabilir. İyi bir modelistin işsiz kalması düşük bir ihtimaldir. Modelistler, yüksek maaşın yanı sıra tüm sosyal haklara sahip olarak çalışırlar
İstanbul Avrupa / Bahçelievler
İstanbul Avrupa / Bağcılar
İstanbul Avrupa / Sultangazi
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.