Kasiyer olarak hayatını kazanmak isteyenler, bunun elbette cevabını merak ediyorlar. Kasiyerlik için özel bir eğitim şartı yoktur. Lise mezunu olunması yeterlidir. Ayrıca, müşteriyle doğrudan temas kurulacağından kişisel bakımına özen göstermesi ve ilişki kurma konusunda sıkıntı yaşamaması gereklidir. Kasiyer olmak isteyen kişilere, iş yerlerinde kıdemli elemanlar, iş sırasında gerekli detayları gösteriyorlar. Gerisi, kişinin kendi azmine ve dikkatine kalıyor. Kasiyer açısından dikkatli olmak hayati bir öneme sahiptir. Fazladan para üstü vermek kendisini zor duruma sokar. Ayrıca, eksik para üstü vermesi, müşteri şikayeti olarak geri döner. O sebeple, diğer özelliklerin yanında her an dikkatli olabilen para hesabı yapmakta zorlanmayan kişiler, kasiyer olabilirler.
Her meslekte maaşı belirleyen etkenler aşağı yukarı aynıdır. Bu kasiyerlik için de geçerlidir. İşletmenin hacmi, çalışanın deneyimi, iş yoğunluğu gibi etkenler maaş üzerinde etkilidir. Kasiyer maaşı asgari ücretten başlıyor ve 20 bin TL üzerine çıkabiliyor.
Perakende ve hizmet sektöründe, alışveriş yapan kişilerden ödemelerini nakit ya da kredi kartı yoluyla tahsil eden kişilere kasiyer denir. Kasiyerler, ödemeleri almakla beraber, kasayla alakalı tüm işlemleri de yaparlar. Bunlar arasında, fiş kesmek, fatura kesmek, kasanın açılış işlemini yapıp, gün sonu raporunu alma vardır.
Bunlarla beraber, özellikle marketlerde çalışan kasiyerler aynı zamanda stok kontrolü de yaparlar. Bu işleri yapan kasiyerler, kasanın sorumlularıdır. Bundan dolayı, kasada açık çıkan paradan sorumlu olurlar. Kasadaki paraları yapılan alışverişle karşılaştırıp eksik veya fazla olup olmadığını mutlaka tespit ederler.
İster hizmet sektöründe ister perakende sektöründe olsun, işletmeler çok fazla kasiyer eleman ilanı veriyorlar. Bu sebeple, iş bulmak isteyenler, kasiyerlik mesleği hakkında bilgi edinmeyi önemsiyorlar. Bu makalemizde, kasiyerlikle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları anlayacağız.
İşletmeden bir ürün ya da hizmet satın alan müşteri, bunun ödemesini yapmak için kasaya yönelir. Kasada, ödemeyi, nakit, banka kartı veya kredi kartıyla yapar. Hangi yöntemle olursa olsun, ödemeyi alan bir eleman vardır. İşte, bu ödeme alımını yapan elemana kasiyer denir. Kasiyerlerin ödeme almak dışında başka görevleri de vardır.
Bunlar;
Kasiyerler, tüm bu işleri yerine getirmekle görevli kişilerdir. Ancak, öncelikleri, kasada müşterinin fazla beklemeden işleminin tamamlanmasıdır.
Kasiyer, kasayla ilgili işleri yerine getiren çalışandır. Bu işleri yaparken, azami düzeyde güler yüzlü ve hızlı olması beklenir. Market, restoran veya ürün ve hizmet satan her türlü işletmede kasiyer istihdam edilir. Kasiyerler, müşteriden ödeme alır. Ancak, bundan önce, yapmaları gereken iş, ilk geldiklerinde kasa açılış işlemini yapmaktır.
Bunun yanı sıra, müşterilerden gelen geri dönüşlere göre, stok kontrolü yapıp, ilgili birimlere bildirmek, kasiyerin görevidir. Müşterinin fiş ve fatura taleplerini yine kasiyer karşılar. İş bitiminde gün sonu işlemi ve kasadaki paranın sayılması işlemi de kasiyerin görevidir. Kasiyer, bu işleri yapar.
Kasiyer, "müşteri daima haklıdır" prensibiyle çalışmak zorundadır. Kasa sırası bekleyen müşteriler, bazen beklemekten şikayet edebilirler. Bazen, fiyatlardan şikayet edebilirler. Bu şikayetlerin tamamını, orada muhatap olarak gördüklerinden dolayı, kasiyere yönlendirirler. Bu noktada, kasiyerde olması gereken en önemli özellik ortaya çıkıyor. Bu ise sabırlı olmaktır. İyi bir kasiyer, yorgunluğu ve bazı müşterilerin zorlayıcı davranışlarına karşın, asla soğukkanlılığını kaybetmemelidir.
Bunun yanı sıra, dikkat, kasiyerlerde mutlaka olması gereken bir başka özelliktir. Parayla çalışan kasiyer, mesaisi boyunca dikkatli davranmalıdır. Öte yandan para hesabını kolayca yapabilen bir kasiyer, kısa sürede mesafe alır. İşletmenin müşteri tarafından görünen yüzü olan kasiyer, her zaman güler yüzlü ve bakımlı olmalıdır.
Müşterilerin ödemesini tahsil eden kişiler kasiyerlerdir. Bununla beraber, kasiyerler başka görevleri de yerine getirirler.
Bunlara birlikte bakalım;
Kasiyerler, mesai başında, kasa açılış işlemi yaparlar. Bu işlem, her vardiyada bir defa yapılır. Mesai boyunca, müşterilerden ödeme alırlar. Bu, nakit, banka veya kredi kartıyla olabilir. Fiş ve fatura kesmek yine kasiyerin görevidir. Kasiyer, çalıştığı işletmenin stok kontrolünü yapar. Stok kontrolü sonrasında, listeyi satın alma departmanına verir. Akşam, kasa kapanış işlemini yapar ve kasadaki parayı sayarak teslim eder. Kasiyerin görev ve sorumlulukları bunlardır.
Kasiyerlik, aşırı dikkat gerektiren bir iştir. Öte yandan kasiyerlerin çalıştıkları işletmeler, genellikle müşteri yoğunluğu olan yerlerdir. Bundan dolayı, çalışma vardiyalara bölünür. Kasiyerlerin vardiyaları periyodik olarak değişir ve bu takvime göre çalışırlar. Ancak, bazı iş yerleri bunun dışında bir çalışma yöntemi de geliştirmiş olabilir. Kasiyerin öğlen yemek molası vardır. Ayrıca, tüm sosyal hakları mevcuttur.
Özel günlerde kasiyerin görev yaptığı işletmelerde aşırı yoğunluk bekleniyorsa, bu önceden personele haber verilir ve o gün çalışılır. Karşılığında, kasiyer mesai ücreti alır. Kasiyer olarak çalışmak isteyen kişiler, kendilerine büyük veya küçük işletmelerde iş bulabilirler. Buralarda az çok farklılık olsa da kasiyer çalışma koşulları genelde bu şekildedir.
İzmir / Karabağlar
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.