Uçakta çalışmak isteyen kişilerin ilk olarak merak ettiği soruların başında hostes nasıl olunur sorusu gelir. Hosteslik mesleği için en az lise mezunu olmak gerekiyor. Çeşitli hava yolu firmaları alacakları hosteslere mesleki eğitim fırsatı sunarlar. Hosteslik mesleğinin üniversitede bir bölümü var mı sorusuna evet cevabı verebiliriz. Üniversitelerin iki yıllık eğitim süresi olan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programından mezun olarak hosteslik mesleğine adım atmak mümkündür. Kişiler hava yollarının personel alacakları zaman iş başvurusunda bulunabilirler. Firmaların ihtiyaç duyduğu sayıya ve personel özelliğine göre işe alım süreci tamamlanır. Böylelikle hostes olmak isteyen kişiler hostesliği rahatlıkla yapabilirler.
Çalışılan işte maaş önemli bir kriterdir. Hostes maaşları çalışılan kurum ve kıdeme göre değişiklik gösterir. Bu sebeple hosteslerin aldıkları maaşlar birbirinden farklılık göstermesi çok olası bir durumdur. En düşük hostes maaşı 25.000 ile 30.000 TL arasında değişiklik gösterir. En yüksek hostes maaşı ise 50.000 ile 60.000 arasındadır. Maaş skalası genel olarak bu şekildedir.
Uçaklarda uçuş esnasında yer alan personellerden birisi de hosteslerdir. Sizler için hostes nedir? Uçakta ne iş yapar ve hangi eğitimleri almak gerekir? Hostes ile ilgili tüm bilgileri sizler için davet. Hostes uçaktaki yolcuların emniyetini ve konforunu sağlamakla görevlidir.
Uçakta hostes yolcuları karşılayan, yardımcı olan yiyecek ve içecek hizmeti sunan bir personeldir. Uçaktaki yolcuların rahatlığını ve güvenliğini sağlamakta görevlidir. Uçakta uçuş dışında her şey hostesler tarafından yerine getirilir. Uçuş esnasında yolcuların tüm istek ve ihtiyaçlarını karşılarlar. Hostesler genelde kadınlar tarafından tercih edilen bir meslektir. Fakat erkeklerde çalışabilir ve host adı altında bu mesleği icra edebilirler.
İnsanlar uçağa bindikleri zaman herhangi bir sorun ile karşılaştıkları zaman hostese başvururlar. Hostes, uçağa binen yolcuların oturacakları yeri ve koltuk numarasını gösterir. Böylelikle uçaktaki belli bir düzen sağlanmış olur.
Hava hostesi ve yer hostesi olmak üzere iki türlü hostes vardır. Böylece çalışma faaliyetlerini tamamlarlar. Yer hostesi, yolcuların uçağa bininceye kadar süreçteki düzenlemeleri yapar. Yolcuları yönlendirir. Uçağın iniş ve kalkışlarını kontrol eder. Hava hostesi ise uçakta yer alan yolculara servise yapar.
Hosteslerin iyi bir kariyer sahibi olduğu söylenebilir. Aynı zamanda yaşadıkları ülke ve dünyanın her bir köşesine seyahat ederek tecrübe elde edebilirler. Farklı insanlarla gerçekleştirdikleri seyahatlerle çok fazla şeyi kısa zaman içerisinde öğrenebilirler. Birbirinden farklı kültürlere tanıklık etmek için hostes mesleği doğru bir seçim olabilir.
Her meslekte olduğu gibi hosteslik mesleğinde de sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Hosteslerin güven verici ve sakin olmaları önemlidir. Çünkü stresli bir durum karşısında sakinliklerini korumaları ve çözüm bulmaları gerekir. Bu özellik en önemlisidir.
Hosteslikte olması gereken diğer özellikler şu şekildedir:
Hosteslerde olması gereken genel özellikler yukarıda belirtilmiştir. Özellikler bu kadar ile sınırlı değildir ve bazı eklemeler yapmak mümkündür. Hostesler profesyonel bir görüntüye sahip olmalıdır. Kılık kıyafetteki düzen ve temizlik önemlidir.
Kısa ya da uzun mesafedeki uçuşlara bağlı olarak hostesin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterir. Hosteslerin genel sorumlulukları vardır ve bunu bir başlık altında toplayabilmemiz mümkündür.
Hostesin genel anlamda görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
Hosteslerin görev ve sorumlulukları bu şekildedir. Genel anlamda yolcuların rahat ve konforlu bir yolculuk edebilmeleri için ekstra çaba gösterirler.
Hosteslerin çalışma alanları havaalanı ve uçak olacak şekildedir. Çalışma ortamı kapalı ve dardır. Sarsıntılı, temiz, gürültülü ve basınç değişiklikleri gösteren çalışma koşulları içerisinde hostesler görevlerini yaparlar. Çalışma koşulları çeşitli yolcuların olması sebebiyle sürekli değişen insanlarla etkileşim kurmalarıyla ilerler.
Çalışma saatleri çok değişkendir. Belli aralıklarda çalışma saatleri bulunmaz. Gece, gündüz ve hafta sonu görev yapabilirler. Bayramlarda da nöbet tutabilirler. Hosteslik mesleği güzel olduğu kadar tehlikeli meslektir. Uçak kazasına uğrama olasılığı da bulunur.
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.