Her meslek kolunda olduğu gibi, garsonluk mesleğinde de alaylı ve mektepli olunabilir. Bazı gençler, Turizm Otelcilik fakültesi veya buna benzer ön lisans programları bitirerek yabancı dilin gerektiği uluslararası müşterilerin yoğun olarak misafir olduğu otellerde çalışıyorlar. Bununla birlikte, bazı gençler de çekirdekten yetişerek garsonluk mesleğini öğreniyorlar. Ortalama bir lokantada yapılan garsonluk ile lüks bir restoranda veya otelde yapılan garsonluk mesleğinin gereksinimleri farklıdır. Bununla beraber, öğrenmeye istekli kişiler, okul okumadan en iyi yerlerde garson olabilecek yetilere sahip olabiliyorlar.
Garsonluk, fiziksel dayanıklılık gerektiren bir meslektir. Çünkü mesainin büyük bir bölümü ayakta geçirilir. Bununla beraber, iyi bir garsonun kazancı, ülke standartlarına göre kabul edilebilir sınırlardadır. Bu ise, 20 bin TL'den başlar. Garsonların tecrübesi arttıkça maaşı da artar. Bunun yanında, farklı mutfaklar konusunda bilgi sahibi olan ve farklı yabancı dilleri konuşabilen garsonlar çok daha fazla kazanırlar. Buna ek olarak, müşteri memnuniyetini esas alan garsonlar, müşterilerden bahşiş alırlar ve kimi zaman garson, aylık maaşına ya hiç dokunmaz ya da az bir kısmını harcayarak geçinebilir.
Restoran, kafe, bar ve daha geniş anlamda hizmet sunan mekanlarda yiyecek içecek servisi yapan kişilere garson denir. Bir işletmedeki garsonlar, o işletmenin müşteriyle temas eden yüzüdür, bu sebeple, hal ve tavırları, görünüşleri son derece önemlidir. İşletmenin bir müşteri tarafından tekrar tercih edilmemesine sebep olabilir. Garsonlar için çalıştıkları işletmelerin sorumluluğunu üzerlerinde hissetmeleri bu yüzden kaçınılmazdır.
Garsonlar, mesai saatleri boyunca genellikle ayakta olurlar ve çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, kişisel görünümleri işletmenin prestiji bakımından çok önemlidir. İyi bir garson, kılık kıyafetine ve kişisel temizliğine özen gösterir. Ayrıca, güler yüzü asla ihmal etmez. Garsonluk mesleği hakkında bilinmesi gerekenlerin tamamını yazımızda bulacaksınız.
Garsonlar, yiyecek içecek satışı yapan işletmelerde, en başta servis işiyle ilgilenen çalışanlardır. Ancak, garsonların işleri bununla sınırlı değildir. Zira, garsonun görevi, henüz müşteri işletmeye gireceği esnada başlar. Müşteriyi güler yüzle karşılamak ve yerine kadar eşlik etmek de yine garsonun görevidir.
Bunun sonrasında, sipariş alımı ve siparişlerin servis edilmesi ve boşalan tabakları alıp, işletmenin varsa ikramlarından bahsetmek garsonun görevidir. Müşteri, hesabı istediğinde, götürmek de yine garsonun sorumluluğudur.
Yiyecek içecek hizmeti veren işletme, ister otel gibi büyük ve uluslararası müşterilere hizmet sunan bir yer olsun, isterse daha küçük bir yer olsun, sonuç değişmiyor. Her durumda, garsonlar, işletmeyle müşteri veya misafir arasında köprü vazifesi üstleniyorlar. Hizmet sektöründe öne çıkan işletmelerde servis kalitesi çok önemli bir kriterdir ve bunu da garsonlar sağlar.
Tamamen müşteri beklentilerine yönelik bir meslek olan garsonluk, müşterinin siparişlerini alıp, servisini yapar ve son olarak hesabını alarak, ödemesini alır. Garson, müşterinin işletmeye gülerek girmesini ve mutlu bir şekilde ayrılmasını, büyük ölçüde, sağlayan kişidir.
Garsonluk yapmak isteyen kişilerin sahip olmaları gereken bazı özellikler vardır.
Bunlar;
İşte, bir garsondan temel olarak beklenen özellikler bunlardır. Ancak, işletmenin durumuna göre, yabancı dil gibi yetiler de gerekli olabilir.
Garsonların görevlerinden bahsettik, bunları toparlamak gerekirse;
Garsonların görev ve sorumlulukları, henüz mekan açılmadan başlar ve mekan kapandıktan sonra da hemen bitmez. Çünkü mekan kapandıktan sonra, mekanın derlenip toparlanası gereklidir.
Genel olarak, servis elemanları veya garsonlar vardiyalı şekilde çalışırlar. Çalışma programları, günde 8 saattir. Ancak, servis elemanları, birçok gün bunun dışına çıkar ve fazla çalışılar ve çalıştıkları saatler için mesai ücreti alırlar. Yılbaşı, bayram, hafta sonları, vb. günler garsonların çok yoğun çalıştıkları günlerdir. Haftalık yasal çalışma 45 saatle sınırlıdır.
Bunun fazlası, mesai olarak çalışana ödenir. Kısacası, garsonlar, günde 8 saat ve artı mesai ile çalışırlar. Maaşları, genel olarak 20 bin TL'nin üzerindedir. Bunun yanı sıra, bahşişler garsonluk mesleğini oldukça cazip hale getirir.
Garsonların en büyük avantajları ise, yemektir. İş yerlerinde yemek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazlar. Tam gün çalışan garsonların koşulları bu şekildedir. Ancak yarı zamanlı garsonluk koşulları için çalışılan işletmenin durumu, iş yoğunluğu gibi faktörler göz önüne alınmalıdır.
Özellikle gençler, harçlıklarını kazanabilmek için yarı zamanlı garsonluk yapıyorlar. Onların, belki günlük ücret karşılığında çalışmaları kendileri için daha uygun olacaktır. Garsonluk, öteden beri cazip bir meslektir. Türkiye'mizin bir turizm ülkesi olduğunu da düşünürsek, servis elemanı mesleği gelecekte de cazip kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.