Eleman Online

    Garson Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?

    Garson Nasıl Olunur?

    Her meslek kolunda olduğu gibi, garsonluk mesleğinde de alaylı ve mektepli olunabilir. Bazı gençler, Turizm Otelcilik fakültesi veya buna benzer ön lisans programları bitirerek yabancı dilin gerektiği uluslararası müşterilerin yoğun olarak misafir olduğu otellerde çalışıyorlar. Bununla birlikte, bazı gençler de çekirdekten yetişerek garsonluk mesleğini öğreniyorlar. Ortalama bir lokantada yapılan garsonluk ile lüks bir restoranda veya otelde yapılan garsonluk mesleğinin gereksinimleri farklıdır. Bununla beraber, öğrenmeye istekli kişiler, okul okumadan en iyi yerlerde garson olabilecek yetilere sahip olabiliyorlar.

    Maaş Bilgileri

    Garson maaşları ne kadar?
    Maaş bilgisi gönder

    Garsonluk, fiziksel dayanıklılık gerektiren bir meslektir. Çünkü mesainin büyük bir bölümü ayakta geçirilir. Bununla beraber, iyi bir garsonun kazancı, ülke standartlarına göre kabul edilebilir sınırlardadır. Bu ise, 20 bin TL'den başlar. Garsonların tecrübesi arttıkça maaşı da artar. Bunun yanında, farklı mutfaklar konusunda bilgi sahibi olan ve farklı yabancı dilleri konuşabilen garsonlar çok daha fazla kazanırlar. Buna ek olarak, müşteri memnuniyetini esas alan garsonlar, müşterilerden bahşiş alırlar ve kimi zaman garson, aylık maaşına ya hiç dokunmaz ya da az bir kısmını harcayarak geçinebilir.

    EN YÜKSEK (Aylık)
    1500
    ORTALAMA (Aylık)
    1500
    EN DÜŞÜK (Aylık)
    1500
    Çalışan Verisi

    Restoran, kafe, bar ve daha geniş anlamda hizmet sunan mekanlarda yiyecek içecek servisi yapan kişilere garson denir. Bir işletmedeki garsonlar, o işletmenin müşteriyle temas eden yüzüdür, bu sebeple, hal ve tavırları, görünüşleri son derece önemlidir. İşletmenin bir müşteri tarafından tekrar tercih edilmemesine sebep olabilir. Garsonlar için çalıştıkları işletmelerin sorumluluğunu üzerlerinde hissetmeleri bu yüzden kaçınılmazdır.

    Garsonlar, mesai saatleri boyunca genellikle ayakta olurlar ve çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, kişisel görünümleri işletmenin prestiji bakımından çok önemlidir. İyi bir garson, kılık kıyafetine ve kişisel temizliğine özen gösterir. Ayrıca, güler yüzü asla ihmal etmez. Garsonluk mesleği hakkında bilinmesi gerekenlerin tamamını yazımızda bulacaksınız.

    Garson Nedir?

    Garsonlar, yiyecek içecek satışı yapan işletmelerde, en başta servis işiyle ilgilenen çalışanlardır. Ancak, garsonların işleri bununla sınırlı değildir. Zira, garsonun görevi, henüz müşteri işletmeye gireceği esnada başlar. Müşteriyi güler yüzle karşılamak ve yerine kadar eşlik etmek de yine garsonun görevidir.

    Bunun sonrasında, sipariş alımı ve siparişlerin servis edilmesi ve boşalan tabakları alıp, işletmenin varsa ikramlarından bahsetmek garsonun görevidir. Müşteri, hesabı istediğinde, götürmek de yine garsonun sorumluluğudur.

    Garson Ne İş Yapar?

    Yiyecek içecek hizmeti veren işletme, ister otel gibi büyük ve uluslararası müşterilere hizmet sunan bir yer olsun, isterse daha küçük bir yer olsun, sonuç değişmiyor. Her durumda, garsonlar, işletmeyle müşteri veya misafir arasında köprü vazifesi üstleniyorlar. Hizmet sektöründe öne çıkan işletmelerde servis kalitesi çok önemli bir kriterdir ve bunu da garsonlar sağlar.

    Tamamen müşteri beklentilerine yönelik bir meslek olan garsonluk, müşterinin siparişlerini alıp, servisini yapar ve son olarak hesabını alarak, ödemesini alır. Garson, müşterinin işletmeye gülerek girmesini ve mutlu bir şekilde ayrılmasını, büyük ölçüde, sağlayan kişidir.

    Garson Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

    Garsonluk yapmak isteyen kişilerin sahip olmaları gereken bazı özellikler vardır.

    Bunlar;

    • Güler yüzlü olması
    • Enerjik ve fiziksel bakımdan dayanıklı olması
    • Diksiyonunun düzgün olması
    • Kılık kıyafetine özen göstermesi
    • Kişisel temizliğine özen göstermesi
    • Zaman yönetim becerisine ve problem çözme becerisine sahip olması
    • Dikkatli olması

    İşte, bir garsondan temel olarak beklenen özellikler bunlardır. Ancak, işletmenin durumuna göre, yabancı dil gibi yetiler de gerekli olabilir.

    Garsonun Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Garsonların görevlerinden bahsettik, bunları toparlamak gerekirse;

    • İşletmeye gelen müşteriyi, güler yüzle karşılayarak, masaya kadar eşlik etmek
    • Masa düzenini ayarlamak, yemek öncesi ikramları servis etmek
    • Siparişleri almak
    • Siparişleri, servis etmek
    • Her an dikkatli olmak ve göz teması kurmak isteyen müşteriden haberdar olmak
    • Sipariş bekleme süresini doğru bir şekilde anlatmak ve mutfaktaki süreci de yakından takip etmek
    • Hesap isteyen müşteriye, hesabı götürmek
    • Müşteriyi, uğurlamak
    • Servis ettiği yiyecek ve içeceklerle alakalı sorulacak muhtemel sorulara hazırlıklı olmak. Yiyecek ve içeceklerin detaylarını biliyor olmak.

    Garsonların görev ve sorumlulukları, henüz mekan açılmadan başlar ve mekan kapandıktan sonra da hemen bitmez. Çünkü mekan kapandıktan sonra, mekanın derlenip toparlanası gereklidir.

    Garson Çalışma Koşulları Nelerdir?

    Genel olarak, servis elemanları veya garsonlar vardiyalı şekilde çalışırlar. Çalışma programları, günde 8 saattir. Ancak, servis elemanları, birçok gün bunun dışına çıkar ve fazla çalışılar ve çalıştıkları saatler için mesai ücreti alırlar. Yılbaşı, bayram, hafta sonları, vb. günler garsonların çok yoğun çalıştıkları günlerdir. Haftalık yasal çalışma 45 saatle sınırlıdır.

    Bunun fazlası, mesai olarak çalışana ödenir. Kısacası, garsonlar, günde 8 saat ve artı mesai ile çalışırlar. Maaşları, genel olarak 20 bin TL'nin üzerindedir. Bunun yanı sıra, bahşişler garsonluk mesleğini oldukça cazip hale getirir.

    Garsonların en büyük avantajları ise, yemektir. İş yerlerinde yemek konusunda hiçbir sıkıntı yaşamazlar. Tam gün çalışan garsonların koşulları bu şekildedir. Ancak yarı zamanlı garsonluk koşulları için çalışılan işletmenin durumu, iş yoğunluğu gibi faktörler göz önüne alınmalıdır.

    Özellikle gençler, harçlıklarını kazanabilmek için yarı zamanlı garsonluk yapıyorlar. Onların, belki günlük ücret karşılığında çalışmaları kendileri için daha uygun olacaktır. Garsonluk, öteden beri cazip bir meslektir. Türkiye'mizin bir turizm ülkesi olduğunu da düşünürsek, servis elemanı mesleği gelecekte de cazip kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

    İş arayanlar

    Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
    On binlerce iş veren seni bekliyor.
    İş arayanlar üyelik formu

    İş verenler

    Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
    Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
    İş verenler üyelik formu
    Destek hattı

    Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

    Sosyal medyada biz

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Abone ol

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Eleman Online © 2005 - 2024
    Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
    İşkur
    Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.