Diş hekimi olmak için öncelikle yüksek öğrenim sınavına girip Diş Hekimliği Fakültesini kazanmanız gerekiyor. Daha sonra diş hekimliği için belirlenen 5 yıllık eğitim süresini tamamlamış olmalısınız. Eğer üniversitede hazırlık sınıfı varsa bu süre 6 yıla kadar uzayabiliyor. Lisans eğitimi tamamlayan herkes "Diş Hekimi" diplomasına sahip oluyor. Daha sonra uzmanlık sınavı ile tek bir alana yoğunlaşabilirsiniz. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde veya kendi kliniklerinizi açarak mesleğinizi icra edebilirsiniz.
Diş hekimleri dünya geneline bakıldığı zaman en iyi maaşı alan meslek guruplarından biridir. Özellikle kendi kliniğini açan diş hekimleri daha yüksek maliyetlerde para kazanabiliyor. Diş hekimi maaşı 2024 yılı itibari ile ortalama 60.000 TL'yi buluyor.
Diş hekimi olmak için diş hekimliği fakültelerinden 5 yıllık bölümü tamamlayarak mezun olunması gerekir. Mezun olduktan sonra diş hekimi olarak göreve başlayabilir. Ancak belli bir alanda uzmanlaşmak istiyorsanız (endodonti, ortodonti, pedodonti, restoratif diş tedavisi, ağız ve çene cerrahisi) alan uzmanlık sınavına girilmesi gerekiyor.
Diş hekimi, üniversitelerin diş hekimliği bölümlerinden mezun olmuş kişilere verilen unvandır. Eğitim süresi 5 yıldır. Diş hekimi hastanın ağız, diş eti, diş ve çene ile ilgili tüm hastalıklarına bakan, teşhis ve tedavisini yapan doktorlardır. Diş hekimi hastaya düzenli diş, ağız, diş eti ve ağız bakımı önerisinde bulunur. Diş çürükleri, çene kaymaları, diş çarpıklıkları gibi birçok hastalığın tedavisini yaparlar.
Diş hekimleri, tıp alanında yer alan diş doktorlarıdır. Diş hekimi olmak için 5 yıllık lisans mezunu olunması gerekiyor.
Diş hekiminin görev ve sorumlulukları;
Diş hekimi günümüzde oldukça aktif rol oynayan bir meslek gurubudur. Ağız ve diş sorunları kişinin hayat konforunu ciddi anlamda etkileyen bir durumdur. Diş çürüklerinden kaynaklanan çürükler ciddi diş ağrılarına neden olur. Bu nedenle diş hekimleri burada aktif rol oynar. Aynı zamanda günümüzde estetik gülüş tasarımı da diş hekimlerine sık başvurulan uygulamalardan biridir. Diş hekiminin görev ve yaptıkları işleri yukarıda listeledik.
Her meslek gurubunda olduğu gibi diş hekimi mesleğinde olması gereken belli başlı özellikler bulunur. Tıp alanına girdiği ve insan hayatını etkilediği için bir diş hekiminde olması gereken özellikler önemlidir.
Diş hekimi mesleğinde olması gereken özellikler;
Diş hekimi bu gibi özelliklere sahip olmalıdır. Çünkü insan yaşamı üzerinde etkili olan tıbbı girişimlerde, gerekli önlemler ve yaklaşımlar alınmalıdır. Diş hekimi yalnızca ağız içerisinde çalıştığı için kısıtlı bir alanda hastanın ihtiyaç duyduğu tedaviyi uygulayabilir olmalıdır.
Diş hekiminin görev yaptığı süre boyunca bazı görev ve sorumlulukları bulunur. Bunların başında hastanın ağız, diş ve diş eti bakımını ve tedavisini yapmak gelir. Ağız içerisinde diş çürüklerinden kaynaklanan boşlukları dolgu veya kanal tedavisi ile tedavi etmelidir. Dişlerde görülen çarpıklıkları diş teli tedavisi ile düzeltmelidir.
Kanal tedavisi veya dolgu ile kurtarılmayacak dişlerin çekimini gerçekleştirmelidir. Takma diş gibi kişiye özel hazırlanan ağız içi ekipmanlarını hastaya uygun hazırlamalıdır. Kısacası hastanın ihtiyacı olan tedaviyi, hastaya gerekli tetkik veya teşhis sonucunda uygulamalıdır. Gerekli durumlarda ekip çalışmasına yatkın olmalıdır. Bir diş hekiminin görev ve sorumlulukları bu şekildedir.
Bir diş hekiminin çalışma koşul ve imkanları oldukça iyidir. Diş hekimleri devlete bağlı ağzı ve diş hastanelerinde, özel diş kılınkileri ve hastanelerinde veya kendi özel kliniklerinde çalışabilirler. Diş hekimleri genel olarak haftada 40 saat çalışırlar. Hafta içleri çalışan diş hekimleri hafta sonları da, daha kısa süreli hizmet verirler.
Bazı özel hastanelerde 7/24 saat hizmet verme durumu vardır. Burada vardiya sistemi görülür. Diş hekimlerinin çalışma saatleri ise sabah 08.00 akşam 18.00'dır. Bu saatler her hastanenin kendi çalışma saatlerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak diş hekimleri, birçok meslek gruplarına göre daha iyi çalışma koşullarına sahiptir.
Konya / SelçukluKonya / KaratayKonya / Meram
İstanbul Anadolu / Kadıköy
Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.
Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.