Eleman Online

    Avukat Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?

    Avukat Nasıl Olunur?

    Hukuk alanında çalışmayı düşünen kişiler avukat nasıl olunur? Öğrenmek isterler. Mesleği yapmak içinse kişilerin şartları taşımaları gerekir. Bu şartlardan bazıları; Eğitim: Hukuk fakültelerinde eğitim almak Staj: Eğitimin tamamlanması için zorunlu olan avukatlık stajını yapmak (belgesi olmak) Sicil: Mesleği yapmasını engelleyecek suçlara karışmamak olmaktır. Bu suçlar arasında zimmet, anayasal düzene aykırı hareket, sahtecilik ve hapis yatma gibi suçlar vardır. Vatandaşlık: Avukat olarak çalışacak kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir. Son olarak avukatlık yapmasını engelleyecek sağlık sorunu bulunmayan kişilerin avukat olmaları mümkündür. Şartları taşıyan kişiler hukuk bürolarında veya serbest olarak çalışabilirler.

    Maaş Bilgileri

    Avukat maaşları ne kadar?
    Maaş bilgisi gönder

    Çalışma ortamlarının farklı olması avukatların aldıkları maaşların da sabit olmamasına neden olur. Avukatların devlete bağlı çalıştıkları durumlarda aldıkları maaş 47 bin TL’dir. Özel sektörde avukat olarak çalışacak kişilerin maaşlarını firmalar ve iş kapsamına göre incelemek gerekir. Buna göre özel sektördeki avukatlık maaşlarının 27-65 bin TL arasında olduğunu söylemek mümkündür. Maaşların deneyim süresine bağlı olarak artacağı da dikkate alınmalıdır. Serbest şekilde çalışan avukatlar ise müvekkilleri için dava başına ücret alabilirler. Bu durumda belirledikleri sabit bir ücret vardır ve o ücreti talep ederler. Bu nedenle vekillik için başvurularda avukatların dava başı ücretlerini dikkate alınması gerekir. Başarılı olan ve dava kaybetmeyen bir avukatın ücretinin yüksek olacağı bilinmelidir.

    EN YÜKSEK (Aylık)
    65000
    ORTALAMA (Aylık)
    46000
    EN DÜŞÜK (Aylık)
    27000
    Çalışan Verisi

    İş fırsatlarının fazla olması kişilerin avukat olma isteği duymalarına neden olur. Bunun etkisiyle de avukatlık mesleğine ilişkin bilgilere ihtiyaç duyarlar. Avukatlıkla ilgili temel bilgiler şunlardır;

    Avukat Nedir?

    Hukuk alanında çalışan ve insanların haklarını savunma görevini icra eden kişilere avukat denir. Avukatların savundukları kişiler gerçek kişiler olabilecekleri gibi tüzel kişiler de olabilir.

    Savunucu, vekil ve aklavcı isimleriyle de anılan avukatlar bireylerin hakkını savunmanın dışında hukuki konularda yol gösterici de olurlar. Böylelikle kişilerin hukuki haklarının farkına vararak mücadele içerisine girmelerine yardımcı olurlar.

    Avukatlar barolara bağlı olarak çalışırlar. Bu nedenle eğitimleri sonrasında baro kayıtları yapılır. Bunun dışında hukuk bürolarında çalışabilecekleri gibi serbest şekilde de hukuki alanda çalışmalar yürütebilirler.

    Avukat Ne İş Yapar?

    Avukatlık mesleğini sınırları 1136 sayılı avukatlık kanunu ile belirlenmiştir. Bu kanunda avukatlığın hem serbest meslek olduğu hem de kamu hizmeti olduğu belirtilmiştir.

    Avukatların yaptıkları işleri ise 2 gruba ayırmak mümkündür. Bunlar hukuki danışmanlık ve müvekkillerini temsil işidir. Avukatlar hukuki danışmanlık alanında çalışırken kişilerin kanuni haklarını korumak, hukuksal konularda bilgi vermek ve hukuki işlemlerin nasıl yapılacağını açıklamak gibi işleri yaparlar.

    Temsil işini yaparken avukatlar müvekkillerini mahkemede temsil ederler. Onların haklarını koruyarak mahkemenin olumlu yönde sonuç vermesi adına çalışmalar yaparlar. Müvekkilleri adına mahkemelere katılmaları gerektiği durumda da savunma için gerekli hazırlığı yaparlar. Davaların olumsuz sonuçlanması gibi durumlarda da itiraz haklarına yerine getirme konusunda müvekkillerine yardımcı olurlar.

    Avukat Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

    Avukatlık mesleğinin doğru şekilde yapılabilmesi için adayların mesleğe uygun olacak kişilik özelliklerini taşımları gerekir.

    Bu özelliklerin ise şöyle sıralanması mümkündür;

    • Haksızlığa gelememek
    • Baskın karaktere sahip olmak
    • Etkileyici konuşma becerisi olmak
    • İyi analiz yeteneğine sahip olmak
    • İkna kabiliyeti yüksek olmak
    • Araştırmacı bir kişiliği bulunmak
    • Detaylara önem vermek
    • Olaylar karşısında sabır gösterebilmek
    • Hukuka ilgi duymak
    • Problemlere kalıcı çözümler üretebilmek
    • Dinleyici özellikleri gelişmiş olmak
    • Hukuk alanındaki gelişmelere ilgi duymak

    Bu özelliklerin bulunduğu kişiler üniversiteye giriş sınavına girip puanlarına göre hukuk tercihinde bulunabilirler. Bölüme kabul edildikleri takdirde de mesleği yapacak eğitimi alırlar.

    Avukatın Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Avukatlık eğitimi alacak kişilerin mesleği yapmaları durumunda yerine getirecekleri görevler hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları gerekir.

    Serbest çalışacak veya hukuk bürolarına bağlı olarak çalışacak olan avukatların şu görevleri yerine getirmeleri zorunludur;

    • Açılan davalar için hazırlık yapmak
    • Dava günü mahkemede hazır bulunmak
    • Mahkemede müvekkili adına savunma yapmak
    • Hukuki anlaşmazlıkların giderilmesi için çalışmak
    • Hukuki danışmanlık kapsamında kişileri hukuku konular üzerine bilgilendirmek
    • Müvekkillerinin yasal hakları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak
    • Hukuki hakların ihlal edildiği durumlarda hakların geri verilmesini sağlamak
    • Hukuki sözleşmeler hazırlamak
    • Mahkeme sonuçlarına karşılık temyize başvurmak
    • Dava için gerekli delillerin elde edilmesi için çalışmak
    • Hukuk dalları adına çalışmalar yapmak
    • Yasalara uygun hareket etmek
    • Davaların olumlu sonuçlanması tanıklarla görüşmeler yapmak
    • Yasal mevzuatlar üzerine çalışmak ve değişiklikleri takip etmek

    Bunların yanı sıra avukatlar çalıştığı baroların veya hukuk bürolarının prensiplerine uygun çalışmalar yaparlar. Bu nedenle bağlı oldukları kurumların verdiği görevleri yerine getirmeleri de gerekir.

    Avukat Çalışma Koşulları Nelerdir?

    Avukat olan kişiler bürolarda mesai harcarlar. Bu nedenle çalışma koşullarının iyi olduğu söylenebilir. Dava veya danışmanlık için kişiler genellikle bürolara gelerek avukatlarla görüşme yaparlar. Görüşmeler sonunda da dava hazırlığı ve diğer çalışmalar yapılmaya başlanır.

    Avukatların çalışma saatleri ise genel olarak 08.00-17.00 aralığında olur. Toplam çalışma saatleri ise haftalık olarak 45 saattir. Genellikle de Cumartesi de dahil 6 gün boyunca çalışırlar. Bunun dışında çalışma saatleri serbest olan avukatları da piyasada görmek mümkündür.

    Avukatlar bürolarda masa başı iş yaparlar. Bu nedenle hareketli bir iş hayatları olduğunu söylemek mümkündür. Davaya girmeleri gerektiği durumlarda adliyelere gitmeleri gerekir. Bunun dışında dava hazırlığı için sahada çalıştıkları da görülebilir. Aldıkları dava veya hukuki danışmanlığa bağlı olarak seyahat etmeleri de gerekebilir.

    İş arayanlar

    Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
    On binlerce iş veren seni bekliyor.
    İş arayanlar üyelik formu

    İş verenler

    Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
    Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
    İş verenler üyelik formu
    Destek hattı

    Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

    Sosyal medyada biz

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Abone ol

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Eleman Online © 2005 - 2024
    Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
    İşkur
    Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.