Eleman Online

    Fotoğrafçı Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?

    Fotoğrafçı Nasıl Olunur?

    Fotoğrafçı olmak için üniversitede 4 yıllık sinema televizyon veya fotoğraf ve kameramanlık fakültelerinde okumak gerekir. Ayrıca 2 yıllık meslek yüksek okullarında ilgili bölümlerden mezun olan kişilerde "Fotoğrafçı" olarak isimlendirilir. Fotoğrafçı serbest meslek işleten kişiler olduğu için mesleğinde alaylı da olabilir. Kurs ve merkezlerden yararlanarak Fotoğrafçılık sertifikasına sahip olabilirsiniz.

    Maaş Bilgileri

    Fotoğrafçı maaşları ne kadar?
    Maaş bilgisi gönder

    Fotoğrafçı serbest olarak piyasada mesleğini icra edebilen ya da medya kuruluşlarında çalışabilen kişilerdir. Fotoğrafçılık mesleği profesyonel anlamda fotoğraf çeken ve bunu müşteri memnuniyetini gözeterek yapan bir meslektir. Özellikle son yıllarda birçok alanda fotoğrafçı mesleğine ihtiyaç duyuluyor. Yeni türeyen doğum ve bebek fotoğrafçılık özellikle sık tercih edilen bir alandır. Bunun yanı sıra düğün, sünnet, marka ve model çekimi içinde profesyonel çekime ihtiyaç duyulur. Fotoğrafçılar ortalama aylık 20.000 TL ila 26.000 TL arasında maaş alırlar. Bu miktar fotoğrafçının çalışma günlerine, çalışma saatlerine, çalıştığı yere ve koşullara göre değişim gösterir.

    EN YÜKSEK (Aylık)
    26000
    ORTALAMA (Aylık)
    23000
    EN DÜŞÜK (Aylık)
    20000
    Çalışan Verisi

    Fotoğrafçı kendi bakış açısıyla birlikte teknik bilgiyi bir araya getirerek her türlü nesnenin (canlı-cansız) fotoğrafını çeken kişidir. Bunu yaparken tam anlamıyla objektif açıları; teknik ve yaratıcılıkla birleştirir ve objelerin fotoğrafını bu doğrultuda çeker. Fotoğrafçılar kendilerini uzmanlaştırdıkları alanda fotoğraf çekmeye devam ederler.

    Örneğin düğün fotoğrafçı, moda fotoğrafçısı, yenidoğan fotoğrafçısı, portre fotoğrafçısı, ürün tanıtım fotoğrafçısı şeklinde fotoğrafçılık alanları bulunur. Fotoğrafçılık için üniversitelerin Radyo ve televizyonculuk fakültelerinden ya da fotoğrafçılık ve kameramanlık fakültelerinden eğitim görüp, mezun olmanız gerekiyor.

    Yüksekokulların 2 yıllık bölümlerinden mezun olabileceğiniz gibi kurslar sayesinde de sertifika ile fotoğrafçı olabilirsiniz. Fotoğrafçılıkta görsellik önemlidir bu nedenle tecrübe kazanmak gerekir. Fotoğraf çekimlerinin kaliteli ve estetik durması için Fotoğrafçını deneyim sahibi olması gerekir.

    Fotoğrafçı Nedir?

    Fotoğrafçı mekânsal ölçütleri tanıyarak teknik bilgileri doğrultusunda, görselliği ön planda tutarak her türlü objenin fotoğrafın çeken kişilerdir. Doğa, manzara, düğün, nişan, bebek veya doğum, ürün tanıtımı vb. her türlü alanda fotoğrafçı, teknik ve yaratıcılığı ile fotoğraf çeker. Fotoğrafçılık mesleği oldukça güzel bir meslek dalıdır. Özellikle görselliği seven, uyumu yakalayabilen kişiler fotoğrafçılık mesleğine şans verebilir.

    Dış mekan veya mekânsal fotoğrafçılık için tecrübe gerekir. Fotoğrafçılıkta insanın kendini geliştirmesi önemlidir. Fotoğrafçılar kendi yerini açarak uzman fotoğrafçılık yaparak çalışabilirler. Aynı zamanda radyo ve televizyon ile alakalı her türlü şirkette göre alabilirler. Sosyal medya platformlularında tanıtım amacı ile fotoğraf çekebilirler.

    Fotoğrafçı Ne İş Yapar?

    Fotoğrafçıların yaptığı en temel iş fotoğraf çekmektir. Fotoğrafçılar genel manada serbest meslek mensubu kişilerdir.

    Fotoğrafçının yaptığı işleri şu şekilde sıralayabiliriz;

    • Fotoğraf çekimi isteyen kişinin, istek ve önerilerini göz önünde bulundurmak,
    • Müşterinin istediği fotoğrafın içeriğini ve tasarımını belirlemek,
    • İstenilen görüntünün kaliteli olması için farklı mekanlarda çekim yapmak,
    • Kamera, aydınlatma araçları, objektifler, renk mercekleri vb. fotoğrafçılık araçlarını teknik ölçüde kullanmak,
    • Müşterileri fotoğraf çekimi öncesinde rahatlatmak ve fotoğraf çekimi için onları yönlendirmek,
    • Sahne, dekor, arka plan vb. alanların düzenini sağlamak ve hazırlamak,
    • Çekim için aydınlatmada yapay ve doğal ışıklardan faydalanarak doğru ışığı yakalamaya çalışmak,
    • Photoshop olmak üzere resim düzenleme araçlarını kullanarak resmin net halini düzenlemek ve son rötüşleri sağlamak,
    • Meslektaşları ile fikir paylaşımı yaparak çalışmak

    Fotoğrafçılar kendi mesleklerini icra eden sanatsal kişilerdir. Sanatı icra eden bu kişiler fotoğraf kalitesinden, çekiminden, dekordan, sahneden, teknik araç ve gereçlerden sorumludur. Gerekli zamanlarda meslek erbapları ile fikir birliği sağlamalıdır. Fotoğrafçının ilk önceliği müşterisinin beğenisi ve isteği doğrultusunda fotoğraf çekmek olmalıdır.

    Fotoğrafçı Mesleğinde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

    Fotoğrafçı mesleğinde bulunması gereken özellikler;

    • Fotoğraf çekimi için gerekli ekipmanları ve programları kullanabilmek,
    • Fotoğraf çekiminde kullanılan aydınlatma sistemlerini resim üzerinde nasıl durduğu kavrayabilmek,
    • Sanat kavramlarını müşteriye basit dile indirgeyerek anlatmak,
    • İnsanlar arası iletişimi etkili tutmak,
    • İyi bir göze sahip olarak sanatsal bakış açısını yakalayabilmek,
    • Fotoğrafçılıkta teknik becerileri kullanabilmek,
    • Fotoğrafçılıkta gelişen teknoloji ve trendleri takip ederek, uygulamak,
    • Sabırlı, gözlem becerisi yüksek ve odaklanma süresini uzun tutabilmek,
    • Ekip çalışması seven ve uyum sağlayan birey olmak,
    • Baskı ve zor durumlara karşı anlayışlı olabilmek ve teslimat tarihlerini riayetle sağlamak.

    Fotoğrafçı olmak için kişinin bu gibi özelliklere sahip olması gerekiyor. Sanatkar bir meslek icra eden fotoğrafçı, görsel güzelliğe önem gösteren bir meslektir.

    Fotoğrafçının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Fotoğrafçının temel görev ve sorumluluğu müşterinin istediği fotoğrafı; teknik bilgileri kullanarak, aydınlatma ve ışıklandırma sistemlerini kullanarak ve mekanı kurarak yaratıcı bakış açısıyla çekmektir. Müşteri memnuniyeti fotoğrafçı için önceliktir. Müşterinin istediği fotoğrafı kaliteli ve doğru açılarla çekmelidir.

    Kamera sitemleri, ışıklandırma aletleri, objektifleri ve fotoğraf düzenleme programlarını teknik anlamda iyi derecede kullanıyor olmalıdır. Fotoğraf çekimi öncesi sahne, dekor, çekim mekanı dizaynını hazırlamalıdır.

    Fotoğrafçı Çalışma Koşulları Nelerdir?

    Fotoğrafçı mesleğinin çalışma koşulları günümüz koşullarına göre iyidir. Fotoğrafçı mesleği genel itibari ile serbest çalışma stilini kapsar. Fotoğrafçı; kendi iş yerlerinde, medya ve televizyonda, sosyal medya ürün tanıtıcısı olarak, Freelance olarak çalışır. Fotoğrafçı çalışma saati 10.00'da başlar 22.00'de biter.

    Fotoğrafçı çekim yapacağı gün çalışma saatini kendi belirler. Çalışma ortamı düzenli, kamera sistemleri ile donatımlıdır. Fotoğrafçıların çalışma şartları ve koşulları Türkiye şartları ile oldukça iyi bir konumdadır. Teknolojinin ilerlemesi ile fotoğrafçıya ihtiyaç bir hayli artmıştır.

    Fotoğrafçı iş ilanları

    Tüm Fotoğrafçı eleman ilanları
    Fotoğrafçı eleman ilanları için bir sonuç bulamadık.

    İş arayanlar

    Elemanonline'la iş bulmak artık çok kolay.
    On binlerce iş veren seni bekliyor.
    İş arayanlar üyelik formu

    İş verenler

    Firmalar ücretsiz iş ilanı yayınlıyor.
    Milyonlarca iş arayan seni bekliyor.
    İş verenler üyelik formu
    Destek hattı

    Hafta içi 09:00 - 18:00 arasında destek hattımızı arayabilirsiniz.

    Sosyal medyada biz

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Abone ol

    Yeniliklerden haberdar olmak için hemen kayıt olun, herşeyden haberiniz olsun.

    Eleman Online © 2005 - 2024
    Kariyer başvuruları için güncel iş ve eleman ilanları, başvurunuzu yapın hemen eleman veya iş bulun.
    İşkur
    Firmamız İşkur tarafından verilen 14.08.2017 tarih ve 265 numaralı izin belgesi ile Özel İstihdam Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü ne başvuruda bulunabilirsiniz. İş Kurumu Tel: 0212 249 29 87 Hacı Mimi Mh. Lüleciler Cd. No:4 Beyoğlu/İST.